Groningen vindt opkopen van boerderijen door Brabanders volstrekt ongewenst. 'Natuurlijk was ik boos'

De provincie Brabant koopt boerderijen in den lande op om stikstofruimte te maken voor de aanleg van een logistiek park. Foto: archief Marcel Jurian de Jong

De provincie Groningen vindt het lukraak en stiekem opkopen van twee Drentse boerderijen door Brabanders om stikstofruimte te maken volstrekt ongewenst. ,,Het mag niet een kwestie zijn van ieder voor zich’’, zegt gedeputeerde Henk Staghouwer.

,,Ja, natuurlijk was ik boos’’, stelt Staghouwer die zich overvallen voelde door de onaangekondigde aankoop van de boerderijen in de buurprovincie. De provincie Noord-Brabant sloot koopovereenkomsten met de eigenaar van onder andere een boerderij in Ruinerwold om de bouw van het Logistiek Park Moerdijk mogelijk te maken.

Rijen weer gesloten zegt gedeputeerde

Volgens Staghouwer hebben provincies de afspraak dat ze met open vizier naar mogelijkheden zoeken om te voorkomen dat belangrijke projecten op slot gaan. Wat hier is gebeurd, was in strijd met die afspraak. Inmiddels heeft de provincie Noord-Brabant haar excuses aangeboden aan Drenthe. Staghouwer laat weten dat de rijen weer gesloten zijn.

Hoezo opkopen boerderijen creatief idee?

Wat de Partij voor het Noorden betreft, krijgt dit muisje een staartje. Vooral omdat een woordvoerder van het Interprovinciaal Overleg (IPO), waarin de provincies zich verenigd hebben, de Brabantse aankoop een creatief idee noemde. De PvhN heeft vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. ,,Wij willen weten hoe je dit soort toestanden kunt voorkomen. We zijn er niet gerust op dat de mening van onze gedeputeerde voldoende gehoor vindt bij het IPO’’, zegt PvhN-Statenlid Leendert van der Laan.

Discussie over opkopen boerderijen loopt nog

De Partij voor het Noorden vindt het een onzalig idee dat grote partijen die stikstofruimte hebben in Groningen boerderijen opkopen en de boel hier laten voor wat het is. ,,Wij willen de bevestiging dat het provinciebestuur deze manier van extern salderen onwenselijk vindt. De discussie met het kabinet en de belangenorganisaties over wat wel en niet kan, loopt nog.’’ Volgende week voeren de provincies overleg over de spelregels bij het opkopen van boerderijen om elders stikstofruimte te creëren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu