Groningen vraagt horeca geen geld voor extra corona-terras

Nu is het er nog leeg, maar vanaf volgende week mogen de terrassen (onder meer op de Grote Markt) weer open: Groningen maakt vandaag bekend hoe en waar er plek is voor uitbreiding. Foto: Archief Peter Wassing

Groningen brengt cafés en restaurants in de stad geen extra geld in rekening voor tijdelijke uitbreiding van terrassen. Tot 1 juli heft de gemeente sowieso geen zogeheten precario voor horeca-activiteiten op gemeentegrond.

Dat zei burgemeester Koen Schuiling woensdagavond in antwoord op vragen van de gemeenteraadsfracties van VVD en Stadspartij. Die partijen dringen aan op kwijtschelding van precarioverplichtingen voor terrassen over de periode vanaf half maart waarin de horeca gesloten was vanwege de corona.

‘Welkom steuntje in de rug bij herstart na lockdown’

Zo’n maatregel betekent voor de horeca een zeer welkom steuntje in de rug nu ze vanaf 1 juni weer open mag, stelt VVD-woordvoerster Geeske de Vries. Burgemeester Schuiling wil de ondernemers een eind tegemoet komen. Maar gezien de krappe gemeentekas wil hij eerst zien welk steunpakket het kabinet de branche biedt, om te kijken of volledige kwijtschelding een haalbare kaart is.

Vandaag meer duidelijkheid voor horeca in binnenstad

Donderdagmorgen komt de gemeente met nadere plannen om Groningen voorzichtig verder uit de lockdown te loodsen. Veel horecabedrijven willen graag hun terrassen uitbreiden om extra klandizie te kunnen bedienen nu er binnen voorlopig niet meer dan dertig bezoekers zijn toegestaan.

De nieuwe plannen geven volgens Schuiling niet alleen duidelijkheid over de delen van de stad waar zulke extra terrasruimte wel en niet is toegestaan. De gemeente wil ook meer plekken in de stad aanwijzen om mensen naar te kunnen verwijzen als het té druk dreigt te worden op populaire ‘hotspots’ als het Noorderplantsoen, zoals afgelopen Hemelvaartsdag.

Groningen steunt initiatieven die publiek meer spreiden over stad

Groningen juicht activiteiten toe die kunnen zorgen voor meer spreiding, zoals de zomerterrasplannen op het Suikerfabriekterrein, maar ook timmerdorpen, aldus Schuiling. ,,Je kunt mensen moeilijk verwijten dat ze naar Noorderplantsoen trekken als je ze geen alternatief biedt’’, zei hij op vragen van GroenLinks-fractievoorzitter Mirjam Wijnja.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu