Veiligheidsregio Groningen luidt de noodklok. Inzet leger gevraagd in Groningse verpleeghuizen

Foto: gemeente Groningen

Veiligheidsregio’s Groningen, Apeldoorn en Twente hebben Defensie gevraagd hulp te bieden aan verpleeg- en woonzorgcentra. De nood is zo hoog dat militaire inzet noodzakelijk is.

Koen Schuiling, burgemeester van Groningen en voorzitter van de Veiligheidsregio, zegt dat inzet van militairen maandagavond in het Veiligheidsberaad aan de orde komt.

Zorgelijke ontwikkeling

Tot dusver heeft het ministerie van Defensie gezegd dat assistentie ‘nu nog niet aan de orde is’. Maar Schuiling krijgt veel signalen van Groningse zorginstellingen dat ze de roosters amper rond kunnen krijgen, waardoor de zorg onder druk komt te staan. ,,Hoe hoog de nood exact is weet ik niet, maar er zijn instellingen die in de problemen zijn of in de problemen komen. Ik vermoed dat er meer regio’s in Nederland zijn die problemen hebben. Al met al is het een zorgelijke ontwikkeling.”

Schuiling heeft Defensie in eerste instantie aangegeven tussen de 20 - en 25 zorgprofessionals nodig te hebben. Het gaat daarbij om verpleegkundigen of zorgmedewerkers.

Schuiling wil provinciaal en Noordelijk beeld van de problemen in de zorg

Hoeveel directies van zorginstellingen zich bij de Veiligheidsregio Groningen hebben gemeld weet Schuiling niet exact. Hij heeft zijn collega’s in Drenthe en Friesland in ieder geval op de hoogte gebracht van de brief die naar Defensie is gestuurd. ,,Ik wil ze niet verrassen. Ze gaan nu ook in kaart brengen hoe het er met de zorg in hun provincies voorstaat.”

Schuiling wil niet alleen een provinciaal -, maar ook een Noordelijk beeld van de problemen in de zorg- en verpleeginstellingen.

Voor de GGD in Groningen vindt Schuiling ook een belangrijke taak weggelegd. Wellicht dat deze instantie mogelijkheden en of oplossingen ziet om de ergste nood te ledigen.

Het is niet de eerste keer dat de Veiligheidsregio Groningen een beroep doet op Defensie. Tijdens de eerste Lockdown zijn asielzoekers ondergebracht op de kazerne in de Marnewaard.

Zorginstellingen in de Noordelijke provincies schreeuwden eerder ook al om extra handen aan het bed. ZorgpleinNoord wordt overstelpt met aanvragen voor personeel. Er is vooral behoefte aan verpleegkundigen en verzorgenden. Dat kunnen oud-zorgprofessionals zijn, maar ook mensen die extra uren willen draaien.

Lida Sterenberg van ZorgpleinNoord zei eerder dat de behoefte aan zorgpersoneel ‘evenredig verdeeld’ is. Er is geen provincie die er bovenuit steekt. ,,Het is roeien met de riemen en we doen nu ook een beroep op mensen die uit de zorg zijn gegaan en in bijvoorbeeld de detailhandel of onderwijs werkzaam zijn en iets weer in de zorg willen doen. Alle handjes helpen nu.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu