'Avondklok in Randstad kan staptoeristen naar Groningen trekken'

De avondklok voor de horeca in de Randstad kan ertoe leiden dat stappers uit het westen uitwijken en weer voor te grote drukte in de Groningse binnenstad zorgen, vreest burgemeester Schuiling Foto: Reyer Boxem

De avondklok die het kabinet vrijdagavond heeft aangekondigd voor de horeca in de Randstad kan ertoe leiden dat meer stappers uitwijken naar Groningen.

Burgemeester Koen Schuiling maakt zich daar zorgen over. De grote toestroom van stappers van buiten de stad was deze zomer mede reden om de openingstijden in de Groningse binnenstad tijdelijk in te perken.

Sinds augustus mogen kroegen op vrijdag en zaterdag vanaf half 2 niemand meer binnen laten. Alleen klanten die dan binnen zijn, mogen nog blijven tot de gebruikelijke (vrije) sluitingstijd. Die ‘toegangsstop’ heeft de drukte volgens Schuiling teruggedrongen tot veilige proporties.

‘Paard achter de wagen als stappers uit Randstad uitwijken’

De Groningse burgemeester sluit echter niet uit dat het ‘staptoerisme’ naar zijn stad toch weer opleeft, nu de horeca in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Leiden en Haarlem op last van het kabinet om 1 uur ‘s nachts moet sluiten.

,,Als dat gebeurt spannen we het paard achter de wagen’’, reageert de Groningse burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen. Deze week vroeg de Groningse nachthoreca nog om opheffing van de nachtelijke toegangsstop omdat de binnenstad nauwelijks nog stappers van buiten zou trekken, nu de zomervakantie is afgelopen.

Dat kan echter door de nieuwe kabinetsmaatregelen ook weer omslaan, waarschuwt Schuiling. Hij ziet dan ook geen ruimte voor versoepeling van de coronamaatregelen voor de binnenstadshoreca. Andersom is er echter ook nog geen noodzaak de toegangsstop op vrijdag en zaterdag uit te breiden naar andere nachten, hoewel het aantal besmettingen nu ook in Groningen alsnog begint op te lopen.

Met studentenclubs in offensief tegen groei corona onder jongeren

Vooral de sterke stijging van het aantal positief geteste jongeren baart de burgemeester grote zorgen. Vrijdag ging hij daarom rond de tafel met de acht studentenverenigingen in de stad om afspraken te maken om die trend te keren. Onder meer is afgesproken dat leden elkaar meer moeten aanspreken op de coronaregels. Daarvoor worden binnen verenigingen onder meer ‘rolmodellen’ aangewezen die mede-studenten kunnen doordringen van het belang van naleving.

De pijlen richten zich ook op de studentenhuizen. ,,De verenigingen hebben de naleving van de regels binnen de sociëteiten goed op orde’’, zegt Schuiling. Maar daarbuiten gaat te vaak fout. De verenigingen zullen hun leden daarom actief aansporen om ook in hun studentenhuis de coronaregels beter na te leven en elkaar erop aan te spreken als die worden overtreden.

Feesten in studentenhuizen op de korrel

Huisfeesten spelen een rol in het oplopend aantal besmettingen, erkent ook Iris Hengeveld, secretaris van Contractus, de koepel van alle Groningse studentenverenigingen. ,,De sociëteiten sluiten meestal rond tien of elf uur in de avond, daarna zetten veel leden nog door in hun huis of horeca. Het is lastig dat bij te sturen want we hebben in principe niks te zeggen over wat er in de huizen gebeurt.’’

Schuiling kondigde eerder deze week al aan dat toezichthouders van politie en gemeente strenger gaan optreden tegen huisfeesten. Hij denkt echter niet aan een controlerende rol voor de verenigingen of aan het instellen van een meldpunt waar studenten aan de bel kunnen trekken bij zulke groepsbijeenkomsten.

‘Jongeren moeten beseffen dat het risico verder gaat dan hen zelf’

,,Het moet écht van de studenten zelf komen’’, verklaart Schuiling. ,,Te veel jongeren zijn laconiek en denken: als ik besmet raak, ben ik een weekje ziek en dan ben ik ervan af. Maar ze realiseren zich niet dat de risico’s gaan verder dan hun eigen belang. Ze kunnen het virus ook verspreiden. Dat bewustzijn moet omhoog.’’

RUG en Hanze zoeken ruimte waar studenten veilig samen kunnen werken

Het overleg met de verenigingen maakte vrijdag wel duidelijk dat onder studenten grote behoefte is om weer samen te studeren na maanden thuis achter de laptop. De Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool zoeken daarom gezamenlijk naar locaties waar dat veilig kan. Ze kijken daarvoor onder meer naar muziekcentrum De Oosterpoort en leegstaande bedrijfsgebouwen.

Nieuws

Meest gelezen

menu