Groningen werkt aan bescherming gebouwd erfgoed: 'Bijzondere panden mogen niet zomaar gesloopt worden'

Het Van Brakelplein in de Zeeheldenbuurt Foto DVHN / Jeroen Kelderman

In de gemeente Groningen staan veel waardevolle oude panden die geen monument of beschermd stadsgezicht zijn. Het college van b en w maakt een bestemmingsplan om dat soort gebouwen te beschermen.

„Dit is goed nieuws voor iedereen die gebouwde cultuurhistorie een warm hart toedraagt”, vindt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA). De afgelopen maanden heeft hij laten inventariseren welke panden en wijken in de stad van historische waarde zijn, maar niet worden beschermd als rijksmonument of beschermd stadsgezicht.

Uit die telling komen ruim 5700 objecten naar voren met een ‘karakteristieke’ of ‘beeldbepalende’ waarde. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om gebouwen met een kenmerkende architectuur, zoals in de Schildersbuurt, Zeeheldenbuurt en De Wijert, maar ook om historische dorpskernen van bijvoorbeeld Dorkwerd, Thesinge en Woltersum.

Bestemmingsplan voor gebouwd erfgoed is ‘reuzenstap’

„Dit plan is een reuzenstap in de bescherming van zulk gebouwd erfgoed”, zegt Van der Schaaf. „Het betekent niet dat eigenaren straks niets meer mogen doen aan hun panden, maar wel dat er meer restricties gelden en we op een andere manier adviseren. We voorkomen dat bijzondere panden zomaar kunnen worden gesloopt en vervangen door iets minder moois.”

De gemeente wil uiterlijk begin juni starten met inzage en inspraak voor de bewoners. Daarna beslist de gemeenteraad over het bestemmingsplan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu