Groningen wijst eerste rookvrije zones aan: UMCG, Prins Claus Conservatorium en Alfa-college

Foto: Shutterstock

Scholen, sportclubs en speeltuinen in Groningen die rokers willen weren, kunnen zich voortaan officieel laten aanwijzen tot rookvrije zone. De eerste drie aanvragen daarvoor zijn inmiddels toegewezen.

Bij de hoofdingang voor het Universitair Medisch Centrum Groningen, het Prins Claus Conservatorium en het Alfa-college aan de Admiraal de Ruyterlaan is roken straks officieel taboe. Wie daar toch een rokertje opsteekt, kan worden weggestuurd en mogelijk zelfs beboet.

Vanaf juli eerste drie zones, nog tien in pijplijn

Als de gemeenteraad in mei instemt met dit voornemen van burgemeester en wethouders, geldt uiterlijk vanaf juli een algeheel rookverbod op deze drie plekken. Meer zones zullen volgens wethouder Matthias Gijsbertsen snel volgen. Tien aanvragen zitten al in de pijplijn.

,,De schade van roken is buitengewoon groot’’, verklaart Gijsbertsen. ,,We willen daarom voorkomen dat de volgende generatie nog begint met roken.’’ Dat begint volgens hem bij het uitbannen van slecht voorbeeldgedrag. Bovendien levert tabaksrook vooral longpatiënten ernstige overlast op.

Aanvragers moeten verbod zelf handhaven

Het is aan zorg- en onderwijsinstellingen en sport- en speeltuinverenigingen zelf om het rookverbod te handhaven, zegt de wethouder. De gemeente overlegt daar nog over met de aanvragen. Instellingen kunnen bijvoorbeeld hun beveiliging vragen op te treden tegen overtreders.

In uiterste instantie kan ook een boete worden opgelegd. De gemeenteraad heeft die mogelijkheid recent ingebouwd door een aanpassing van de plaatselijke politieverordening. Gijsbertsen verwacht echter niet dat dat middel in stelling hoeft worden gebracht.

‘Rokers meer geneigd zich aan verbod te houden dan je zou denken’

De ervaring bij bijvoorbeeld het UMCG, dat al een rookverbod heeft ingesteld op de stoep voor de hoofdingang, leert volgens de wethouders dat het redelijk wordt nagelegd. ,,Het effect van zo’n maatregel blijkt sterk: rokers zijn meer dan je zou denken geneigd om zich eraan te houden’’, stelt Gijsbertsen.

Nieuws

Meest gelezen

menu