Groningen wil 350 ouders helpen in toeslagenaffaire maar moet wachten op fiscus

Pas na felle protesten in Den Haag is compensatie zicht voor ouders die hun kinderopvangtoeslag ten onrechte zagen afgepakt door de fiscus: onder hen naar schatting 350 Groningers. Foto: ANP

Zo’n 350 Groningse ouders zijn gedupeerd door de toeslagenaffaire bij de belastingdienst. De gemeente wil helpen, maar is afhankelijk van de fiscus.

Dat stelde wethouder Carine Bloemhoff woensdag op vragen van D66-raadslid Koosje van Doesen. Die dringt aan op snelle ondersteuning voor ouders die ook in Groningen in grote financiële nood zijn geraakt doordat de belastingdienst jarenlang ten onrechte toeslagen voor kinderopvang heeft teruggevorderd.

Schade-afwikkeling ouders kan nog jaar duren

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen maakte woensdag bekend dat het nog tot eind 2021 kan duren voordat in totaal 8.300 ouders in het land hun schade vergoed krijgen. Te lang, vindt Van Doesen en zij vindt dat de gemeente desnoods tussentijds in de bres moet springen.

Dat wil de gemeente ook, maar ze moet daarbij wachten op de belastingdienst. En die heeft zich in dit dossier tot dusver niet heel coöperatief getoond, zegt Bloemhoff die namens de Vereniging Nederlandse Gemeenten meeonderhandelde met het rijk over een oplossing.

Pot van 11 miljoen voor steun van gemeenten

Vooral door de opstelling van de fiscus verliep dat volgens de wethouder echter moeizaam. Pas deze week sloot de VNG een akkoord met de staatssecretaris. De gemeenten krijgen een pot van landelijk 11 miljoen om gedupeerde inwoners bij te staan bij schulden, huisuitzettingen of psychische problemen.

Groningen heeft volgens Bloemhoff echter nog geen contact met gedupeerden want hun persoonsgegevens moeten vanwege de privacyregels van de fiscus komen. De wethouder kan nog niet overzien hoeveel inwoners daadwerkelijk in nood zitten en hoe groot hun problemen zijn. Het aantal van 350 is gebaseerd op een schatting, nader onderzoek moet concretere cijfers opleveren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu