Groningen wil af van zwarte Zwarte Piet

Sinterklaas gaat tot dusver vergezeld van Zwarte Pieten bij zijn intocht in Groningen, maar het gemeentebestuur wil dat hij in de toekomst veelkleurige hulpjes krijgt. Foto Archief Peter Wassing

De traditioneel zwart gekleurde Piet is binnen enkele jaren niet meer te zien bij de jaarlijkse Sinterklaas-intocht in Groningen.

Dat schrijven burgemeester en wethouders op vragen van de Partij voor de Dieren. Die dringt bij het college aan op een ‘inclusieve’ Sinterklaasviering, voor blanke én zwarte kinderen.

‘Pesten, discrimatie en uitsluiting’

Daarmee volgt die partij een advies van de Kinderombudsman. Die stelt het huidige feest, met Zwarte Piet, kinderen aanzet tot pesten, discriminatie en uitsluiting.

In gesprek met organisator intocht

Het gemeentebestuur is inmiddels in gesprek met de organisator van de plaatselijke Sinterklaasintocht over de vervanging van het exclusief zwarte hulpje van de goedheiligman door meerkleuriger assistenten.

Groningen sluit daarmee aan op landelijke verschuiving die op dat vlak al enkele jaren is te zien. ,,Deze verandering juichen wij toe.’’

Nieuws

menu