Groningen wil nieuwbouw vooral groen (dan maar wat minder parkeerplekken)

Vogelvlucht-impressie van woonproject de Helperkade: wonen in (veel) groen. Foto: Helperkade

Nieuwe woonprojecten in de stad Groningen moeten vooral groen zijn. Daarvoor levert de gemeente graag wat parkeerruimte in.

Dat stelde wethouder Roeland van der Schaaf vrijdag bij de presentatie van twee nieuwbouwprojecten in de stad. Zowel in de wijk Helpman als in Corpus den Hoorn realiseren projectontwikkelaars de komende jaren bijna vierhonderd nieuwe huizen in een groene omgeving.

Alo-locatie en Helperkade: wonen in het groen

Op de vroegere locatie van de Academie voor Lichamelijke Opvoeding, tussen sportpark Corpus den Hoorn en het Martiniziekenhuis worden de komende jaren 350 huizen gebouwd. Langs het Helperdiep in Helpman wordt een oude fabriekslocatie herontwikkeld tot een nieuwe buurt met 43 koophuizen en huurappartementen.

Aan dat laatste project Helperkade wordt al meer dan tien jaar gewerkt maar door de kredietcrisis van 2008 duurde het tot eind dit jaar voor de bouw begint. Het merendeel van de zeventien herenhuizen en stadsvilla’s is inmiddels verkocht. Om zoveel mogelijk groen in het nieuwe buurtje te krijgen, gaat de gemeente soepel om met de eigen eisen voor de minimale parkeerruimte.

‘Tweede auto bij huis parkeren wordt wat moeilijker’

,,Alle bewoners kunnen straks nog steeds gewoon de auto kwijt bij het huis’’, verzekert Van der Schaaf. ,,Maar voor een tweede auto wordt het wat moeilijker.’’ Het extra groen dat dat oplevert, verhoogt volgens de wethouder de leefbaarheid en leefkwaliteit en is daarmee ook een voorbeeld voor andere toekomstige stadsdelen zoals de Stadshavens aan de oostkant van de stad.

Ook de Alo-locatie wordt voor de helft ingericht als een groen en deels openbaar park. Voor dit bouwproject heeft de gemeente een aantal bouwcombinaties uitgenodigd om plannen te maken. Naast veel groen en 350 huizen is er plek voor bijzondere woonvormen en voor bedrijvigheid. Bij voorkeur op zorg- of medisch gebied, in aansluiting op het Martiniziekenhuis ‘om de hoek’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu