Groningen wil onafhankelijk onderzoek naar 'vriendjespolitiek' rond komst Google naar Eemshaven

Er moet zo snel mogelijk een onafhankelijk onderzoek komen naar mogelijke belangenverstrengeling en ‘vriendjespolitiek’ bij de grondverwerving voor het datacentrum van Google in de Eemshaven.

Groningen Seaports zou voor de komst van het Google-datacentrum naar de Eemshaven dubieuze miljoenendeals hebben gesloten over de benodigde grond.

Groningen Seaports zou voor de komst van het Google-datacentrum naar de Eemshaven dubieuze miljoenendeals hebben gesloten over de benodigde grond. Foto: Henk Veenstra

Dat zegt de Groningse gedeputeerde IJzebrand Rijzebol in reactie op onthullingen van het tv-actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Dat berichtte dinsdag over ‘machtsmisbruik’ en dubieuze grondtransacties door havenbeheerder Groningen Seaports bij de komst van Google, ruim tien jaar geleden.

Beschuldigingen in Nieuwsuur schokken Groninger Staten

Rijzebol is geschrokken van de reconstructie Nieuwsuur. Hij wil zo snel mogelijk helderheid over de beschuldiging dat Groningen Seaports één bedrijf voor miljoenen zou hebben bevoordeeld ten koste van kleinere boeren. De havenbeheerder zou het betreffende bedrijf, Bakker Bierum, bovendien in het geheim lucratieve windmolenrechten hebben gegund.

De provincie wil als grootaandeelhouder de onderste steen boven over die beschuldiging, zei Rijzebol woensdag in de vergadering van Provinciale Staten. Hij heeft zijn collega-bestuurders van mede-aandeelhouders het Hogeland en Eemsdelta in spoedberaad bijeen geroepen om daarover afspraken te maken.

PvdA pleit voor enquêtecommissie over miljoenendeals voor datacentrum

Ook Provinciale Staten zijn geschokt over de beschuldigingen aan het adres van Groningen Seaports en de overheden die indertijd bestuurlijk verantwoordelijk waren. PvdA-fractievoorzitter Pascal Roemers pleit voor een enquêtecommissie. SP-Statenlid Joke Lesman wil al in de Statenvergadering van eind deze maand een interpellatiedebat aan de kwestie wijden.

Gedeputeerde Rijzebol kan niet toezeggen dat alle feiten dan al op een rijtje staan. ,,Gedegenheid gaat voor snelheid’’, stelt hij in een toelichting. ,,Er worden nu een heleboel aannames gedaan. Daarvan moet vastgesteld wat er van waar is. Daarvoor is grondig onderzoek nodig.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu