Groningen zegt overleg met ontwikkelaars Sontplein op: geen 'onderlinge respect' meer

Het rommelt rond het nieuwe Sontplein: het Groningse gemeentebestuur heeft het overleg met beide vastgoedbedrijven die werken aan de herontwikkeling opgezegd omdat er geen onderlinge vertrouwen meer is.

De gemeente Groningen staakt het overleg met beide projectontwikkelaars die werken aan het nieuwe Winkelpark Sontplein. Er is over en weer geen enkel vertrouwen meer en ook mediation door een onafhankelijk bemiddelaar brengt de strijdende partijen niet tot elkaar.

De samenwerking bij de herontwikkeling van het winkelplein verloopt al tijden stroef. In juli meldde Dagblad van het Noorden al dat het Groningse gemeentebestuur niet meer communiceerde met de Stichting Exploitatie Winkelpark Sontplein (SEWS). Nu schort het ook het overleg met de andere projectontwikkelaar Aprisco op.

Geen ‘constructief overleg’, zelfs geen ‘onderling respect’

Beide vastgoedbedrijven leven al tijden op gespannen voet met elkaar en ruziën ook met het gemeentebestuur over de ontwikkeling van het Sontplein tot een van de belangrijkste noordelijke winkelparken voor grootschalige detailhandel. Daarbij wordt informatie uit vertrouwelijk overleg ‘gekleurd’ naar buiten gelekt richting media en andere externe partijen.

Van ‘constructief overleg’ of zelfs maar ‘onderling respect’ is geen sprake meer, schrijven verantwoordelijk wethouders Paul de Rook en Roeland van der Schaaf aan de gemeenteraad. Een overleg onder leiding van een onafhankelijk bemiddelaar bracht de strijdende partijen in februari niet tot elkaar.

Ontwikkelaar staat tegenover gemeente voor de rechter

Met Aprisco dat onder meer de Kwantum en Decathlon naar het Sontplein haalde, leek de gemeente eerder nog ‘on speaking terms’. SEWS ligt echter al langer op ramkoers. De ontwikkelaar heeft een juridische procedure tegen de gemeente lopen omdat die geen toestemming geeft voor vestigingen van de Action, Big Bazar, Beter Bed, Beddenreus en Carpetright.

Die zaken passen volgens het gemeentebestuur niet in het Masterplan voor het Sontplein: omdat ze niet de vereiste omvang van 1500 vierkante meter hebben of geen grootschalige producten verkopen. Wel kreeg SEWS groen licht om filialen de Boerenbond, meubelzaak Jysk, ToyChamp aan het nieuwe Sontplein te vestigen en een keukenboulevard te realiseren.

‘Eerst verdere mediation nodig voor hervatten samenwerking’

Alleen als de ontwikkelaars uitdrukkelijk beloven ‘op constructieve wijze, met respect voor alle partijen’, verder te praten, wil de gemeente het overleg hervatten. Ook dan is echter nog wel eerst mediation nodig om tot ‘uitvoerbare werkafspraken’ te kunnen komen. Dat is is tot nog toe ‘niet mogelijk gebleken’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu