Groningen zoekt mee naar 'coronaproof' oplossing daklozenopvang Het Kopland

Foto: Archief DvhN

Daklozenopvang Het Kopland zoekt samen met de gemeente Groningen een ‘coronaproof’ alternatief voor de huidige nachtopvang. Het bestaande onderkomen is te klein om aan de veiligheidsvoorschriften te voldoen.

Sinds een maand huurt Het Kopland extra kamers in het driesterrenhotel Schimmelpenninck Huys. Door de opvang te spreiden over twee locaties kan de stichting wel voldoen aan de anderhalvemeterregel. Het hotel is in principe echter slechts beschikbaar tot juli en biedt geen blijvende oplossing.

Bestaande nachtopvang is niet aan te passen op coronaregels

Samen met de gemeente gaat Het Kopland daarom nu op zoek naar een alternatief. De huidige nachtopvang, het A-Huis in het stadscentrum, biedt normaal gesproken 31 slaapplekken voor de nacht, maar sloot op 9 april de deuren. Het klassieke pand aan de Schoolstraat kan niet zodanig worden verbouwd dat de coronaregels kunnen worden gehandhaafd.

Die regels blijven naar verwachting nog zeker van kracht tot er een vaccin tegen corona is gevonden. Dat kan nog lang op zich laten wachten. Een terugkeer naar de nachtopvang is geen optie als straks het contract met het Schimmelpenninck Huys afloopt en het hotel zijn restaurant mag heropenen en weer gasten kan ontvangen.

Verhuizen naar nieuwe plek of bestaande locaties herindelen?

Welke oplossing uit de bus rolt, is durven woordvoerders van Het Kopland en de gemeente nog niet te zeggen. Alle opties staan open. Onder meer een verhuizing van de huidige plek, aan de achterkant van het nieuwe Forum Groningen, naar een nieuw pand in de stad. Maar de stichting bekijkt ook of er met een interne herindeling van haar locaties in de stad voldoende opvangplekken zijn te realiseren binnen de coronaregels.

Kopland komt met corona-hulplijn

De Drents-Groningse Vrouwenopvang van Het Kopland heeft deze week een telefonische corona-hulplijn geopend. Iedereen bij wie de crisis leidt tot huiselijke spanningen of zelfs geweld, kan sinds dinsdag tussen 9 en 23 uur terecht voor raad en advies op: 088 – 066 30 90.
De Vrouwenopvang wil vooral een luisterend oor bieden voor wie het langdurig thuiszitten tijdens de crisis in nood raakt, zegt hoofd Paulien Sissingh. Praten kan helpen als de situatie thuis overkookt, maar de gesprekken zijn vrijblijvend. ,,Er wordt niet aangedrongen dat je de relatie moet beëindigen en er worden niet direct hulpverleners op je afgestuurd.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu