Groninger (17) wint WK sneldammen in Turkije

Wouter Wolff uit Groningen (17) heeft dinsdag het wereldkampioenschap sneldammen voor junioren in Izmir gewonnen. „Ik had deze titel totaal niet verwacht, maar de concurrentie heeft blijkbaar steken laten vallen.”

Trots en verbaasd poseert hij met zijn trofee voor de foto. Wouter Wolff uit Groningen heeft dinsdag in Izmir, Turkije het wereldkampioenschap sneldammen voor junioren op zijn naam geschreven. Hoewel het toernooi nog niet afgelopen is, had hij even tijd voor een interview.

Wouter, van harte gefeliciteerd met je titel sneldammen! Wat is nou eigenlijk het grootste verschil tussen sneldammen en ‘gewoon’ dammen?

„Dat is voornamelijk de tijd die een speler over een zet mag nadenken. Bij sneldammen is dat vijf minuten, bij gewoon dammen tachtig. Dat betekent ook dat je op een hele andere manier moet spelen: veel minder tactisch en berekenend, je moet echt rammen. Eigenlijk heeft het niet zoveel met dammen te maken. Je moet zelf rustig blijven en de ander flink opfokken, want bij stress hang je. Ik moet zeggen dat ik gewoon dammen veel leuker vind: gelukkig kan ik me daar de rest van de week weer op focussen.”

Wat vind je zo leuk aan dammen?

„De tactiek erachter. Wat maakt dat je uiteindelijk wint? Hoe komt dat? Dat analytische, dat vind ik interessant. Het is eigenlijk altijd een verrassing wie er uiteindelijk wint.”

Dam je al lang?

„Sinds ik in groep 6/7 zit. Inmiddels zit ik in de examenklas van het Praedinius Gymnasium, dus dat is toch al gauw een jaar of acht. Het is ook niet de eerste keer dat ik in het buitenland mee doe aan een EK of WK. Zo was ik afgelopen februari nog voor een WK in China.”

Is er op dit toernooi veel concurrentie?

„Jazeker. Er zijn echt voldoende anderen die aanspraak maakten op die titel, maar het ging bij mij gewoon erg voorspoedig. Ik had deze titel totaal niet verwacht, maar de concurrentie heeft blijkbaar steken laten vallen. Ik had uiteraard ook flink getraind, maar je mag toch verwachten dat de rest dat ook doet.”

Tot en met zaterdag wordt er nog gespeeld om de titel voor het gewone dammen. Nu het sneldammen binnen is, gaat dat ook wel lukken zeker?

„Nou, gezien de concurrentie zou ik dat normaal gesproken niet verwachten. Maar we hebben gezien wat er dinsdag gebeurd is, dus er zijn zeker kansen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu