Groninger Archieven zoekt naar Groninger oorlogsslachtoffers van het voetbal

De Groninger Politie Sport Vereniging in 1942. Foto: Gemeentepolitie/Groninger Archieven

De Groninger Archieven is samen met sporthistoricus Jurryt van de Vooren een zoektocht gestart naar de Groningse oorlogsslachtoffers van het voetbal. De informatie wordt gepubliceerd op voetbalmonument.nl, een online monument voor de slachtoffers.

Het Groningse onderzoek is een vervolg op een vergelijkbare zoektocht in Drenthe in november en december vorig jaar. Dat leverde veel nieuwe informatie en inzichten op. Zo blijkt dat Drenthe bijna twee keer zoveel oorlogsslachtoffers heeft dan gedacht.

Zoektocht naar de voetballers in Groningen

Het oorlogsmonument van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) is het uitgangspunt voor de zoektocht. Hierop staan de namen van 76 omgekomen voetballers in de provincie Groningen. Veruit de meeste hiervan kwamen uit de stad Groningen, spelend voor Amicitia, Be Quick, GRC, Groninger Boys, GVAV, Hellas, Velocitas en VIA. Ook in Winschoten vielen veel slachtoffers, bij Bato en WVV. Verder blijken er minstens twaalf omgekomen voetballers uit Groningen zijn die niet worden vermeld op het KNVB-monument.

Meedoen aan het onderzoek

In de komende maanden zoeken van de Vooren en de Groninger Archieven verder uit wie de 76 genoemde slachtoffers waren en hoe ze zijn omgekomen. Ook informatie over andere overleden voetballers willen beide partijen toevoegen aan het digitale monument. Op de website staan zoektips om meer informatie te vinden. Tips, vragen en opmerkingen kunnen gemaild worden naar jurryt@sportgeschiedenis.nl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu