Groninger Bodem Beweging: OM laat te lang op zich wachten in strafzaak tegen NAM

Foto: Pixabay

Ruim vijf jaar na het doen van aangifte tegen de NAM hebben de Groninger Bodem Beweging (GBB) en 12 gedupeerde Groningers nog altijd geen uitspraak gehoord van het openbaar ministerie (OM) over de langlopende strafzaak. GBB is het naar eigen zeggen inmiddels meer dan zat.

GBB gaat dinsdag 3 november actie voeren om extra aandacht te vragen voor de strafzaak die nog altijd tegen de NAM loopt. In september 2019 liet het OM weten het strafrechtelijk onderzoek naar de NAM na tweeënhalf jaar afgerond te hebben. De NAM kreeg toen drie maanden de tijd om te reageren. De slotconclusie van het OM op deze reactie volgde niet.

Lang wachten

Inmiddels is het een jaar later en het OM heeft nog altijd niks van zich laten horen, aldus GBB. De aangifte werd 11 september 2015 gedaan. De reden? De NAM ging door met de gaswinning, ondanks dat het bedrijf wist dat het schade aan huizen opleverde door de aardbevingen. Het OM wees de aangifte eerst af. Maar op 20 april 2017 beviel het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden alsnog het OM om de NAM te vervolgen.

GBB gaat dinsdag 3 november actievoeren om extra aandacht op deze kwestie te vestigen. Daarnaast beginnen de raadslieden van de slachtoffers binnenkort een tweede beklagprocedure vanwege de zogenoemde traagheid en, of, vervolgingsweigering van het OM.

Nieuws

Meest gelezen

menu