Groninger Bouwakkoord komt eraan: snel aan de slag in het bevingsgebied, zonder trage aanbestedingsregels

Aardbevingsschade in een woning in Losdorp. Foto: Archief ANP

Regionale bouwbedrijven kunnen straks zonder complexe en trage Europese aanbestedingsregels aan de slag met de versterking van huizen en gebouwen in het Groningse bevingsgebied.

Het ziet ernaar uit dat het Groninger Bouwakkoord, dat nodig is voor de aanpak van duizenden woningen, over enkele weken wordt gesloten. Vandaag voert een delegatie van Groningse bestuurders afrondende gesprekken op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK).

Zo weinig mogelijk rompslomp

Als bestuurders een klap hebben gegeven op het Groninger Bouwakkoord kunnen bouwbedrijven zich voorbereiden op een versterkingsoperatie met zo weinig mogelijk rompslomp. Heet hangijzer was het ‘wegzetten’ van stevige klussen zonder een tijdrovende Europese aanbestedingsprocedure.

Het ministerie van BZK had al laten weten ‘binnen de regels maximaal te willen kijken wat het kan doen’. Doel is om te komen tot een versnelling van de bouwkundige versterking. De bedrijven die deel uitmaken van het Groninger Bouwakkoord zijn de zogeheten ‘B6’. Het gaat om Kooi, Geveke, Van Wijnen, Volker Wessels Noord, BAM en Friso. Ze hebben de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in het bevingsgebied. Dat er sprake is van een afrondend overleg wordt bevestigd door gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie).

Versterking mag niet weer stil vallen

Met de bouwbedrijven is lang en intensief overlegd. Zij willen niet dat de versterking in het bevingsgebied weer stilvalt. Volgens de provincie is het wel zaak dat de aanpak van woningen zonder Europese aanbesteding wordt verankerd in de nieuwe Wet Versterking.

Het ministerie gaat ervan uit dat de Europese Unie om goede redenen akkoord gaat met het opzij zetten van de regels. In Groningen staat de veiligheid van de inwoners op het spel. Ondanks de afbouw van de gaswinning bestaat nog steeds de kans dat het gebied wordt getroffen door zware bevingen.

Nieuws

Meest gelezen

menu