Groninger Damsterdiep dicht voor festival

De opbouw van twee immense overkappingen was gisteren nog in volle gang. Foto Duncan Wijting

De organisatie van Eurosonic Noorderslag wijkt uit naar het Damsterplein, omdat in het Ebbingekwartier te veel hinderlijke bouwactiviteiten zijn. De rijbanen langs het Damsterplein gaan drie avonden dicht.

De organisatie van Eurosonic Noorderslag wijkt uit naar het Damsterplein, omdat in het Ebbingekwartier te veel hinderlijke bouwactiviteiten zijn. De rijbanen langs het Damsterplein gaan drie avonden dicht.

Omleidingen en blokkades
Automobilisten, fietsers en buspassagiers moeten de komende dagen rekening houden met omleidingen en een complete blokkade van het Damsterdiep tussen het Schuitendiep en de Oostersingel. Twee immense tenten overkappen het Damsterplein en de verwachte toestroom van bezoekers van het muziekevenement laten verkeer op de rijbanen naast het plein niet toe.

De overlast geldt vooral de buspassagiers die vanuit de provincie met de lijnen 40, 61, 65, 78 en 140 gewend zijn via het Damsterdiep de binnenstad in te rijden en bij het Hoofdstation te eindigen. De stremming geldt voor dezelfde verbindingen vanuit de stad naar Delfzijl, Loppersum en Middelstum en de stadsdienst met nummer 7.

De stremmingen van het verkeer gelden op woensdag, donderdag en vrijdag van zeven uur 's avonds tot één uur 's nachts. Buspassagiers krijgen te maken met omleidingen en tijdelijke haltes in de buurt. Automobilisten moeten hun weg zien te vinden. De Nieuweweg lijkt de meest voor de hand liggende straat om snel het Schuitendiep en omgeving te bereiken.

Geluidsbelevingsonderzoek
Tijdens Eurosonic Noorderslag zullen de gemeente Groningen en het bedrijf SoundAppraisal BV voor het eerst onderzoeken hoe omwonenden van Groningse evenementen het geluid dat vrijkomt bij een festival ervaren. Hiervoor zet Sound- Appraisal een recentelijk ontwikkelde technologie in waarmee geluidsbeleving in kaart wordt gebracht. De informatie die uit dit onderzoek voortkomt, willen de organisatie van Eurosonic Noorderslag en geluidstechnici gebruiken om in de komende jaren de geluidsbeleving van omwonenden tijdens festivals te verbeteren.

Opbouw
De opbouw en inrichting van beide tenten was maandag nog in volle gang. Naast de overkappingen plaatsen bedrijven generatoren voor energie en horeca-apparatuur voor de verkoop van drank en etenswaren. De eerste muziek is woendagmiddag vanaf drie uur gratis in de tenten te beluisteren als Groningse bands optreden. Lokale en regionale muziekgezelschappen treden ook op donderdag- en zaterdagmidag op. Op de Oosterkade staat van donderdag tot en met zaterdag de tent van Summerlab, waar Jan Douwe Kroeske duurzame innovaties op evenementen gratis presenteert. Horecaondernemers rond het Damsterplein zijn in hun nopjes met de komst van de bezoekers. Jonathan Haan van Peter Pan laat koelruimte bijplaatsen. Ook niet onbelangrijk voor bezoekers: coffeeshop The Happy staat op het festivalterrein.

Nieuws

Meest gelezen

menu