Groninger Forum opent op 29 november (en gaat Forum Groningen heten + poll)

Het Groninger Forum Foto: Frits Poelman

Het Groninger Forum wordt op 29 november geopend. De opening is het hoogtepunt van een ingrijpend binnenstadsproject waarbij de oostzijde van de Grote Markt wordt vernieuwd.

Het Groninger Forum, in de volksmond al Forum genoemd, noemt zichzelf vanaf de opening Forum Groningen.

De bouw van het Forum is een onderdeel van de ontwikkeling van de oostwand van de Grote Markt. De kosten daarvan bedragen 273 miljoen euro. De bouw van het Forum slokt daarvan een derde deel op. De inrichting van het 45 meter hoge gebouw kost 13 miljoen euro.

Hieronder is te ontdekken wat er allemaal in het gebouw komt. Beweeg daarvoor in de afbeelding hieronder.

Het gebouw gaat huisvesting bieden aan:

  • De VVV-winkel, nu nog op de Grote Markt, komt op de begane grond. Daar vind je ook de publiekstribune, markante bamboetrap en de roltrappen naar de verschillende open pleinen in het gebouw.
  • In het Forumlab op de zesde verdieping, maken kinderen en volwassenen kennis met nieuwe technieken en oude ambachten met workshops en losse activiteiten.
  • De bibliotheek spreidt zich uit door het hele gebouw.
  • De bioscoop met vijf filmzalen komt op de vierde, vijfde en zesde verdieping. En dan is er ook nog op 45 meter hoogte de buitenbioscoop op het dakterras. Een van de filmzalen heeft een bar en loveseats en kun je ook huren voor feesten en partijen.
  • Het Forum krijgt ook verschillende expositieruimtes. De eerste internationale tentoonstelling gaat over ai: artificiële intelligentie. Het Japanse kunstenaarscollectief Teamlab komt met een video-expositie voor het eerst naar Nederland.
  • Storyworld, het Nederlands museum voor strips, animatie en games vind je op de zesde verdieping.
  • Het gebouw krijgt drie horecagelegenheden: een grand café, een filmcafé en een skylounge restaurant. Daarnaast komt in Merckt, het nieuwe hoekpand aan de Grote Markt, ook een heleboel nieuwe horeca.
  • En eronder: een ruime parkeerkelder voor 385 auto’s en 1250 fietsen.

Huidige locaties

De huidige locaties van het Forum aan de Oude Boteringestraat (bibliotheek) en het Hereplein (filmtheater) verhuizen naar de Nieuwe Markt. De acht bibliotheeklocaties in de stadswijken en in Haren en Ten Boer blijven gewoon bestaan.


Nieuws

Meest gelezen

menu