Groninger Landschap maakt gat in de dijk om vogelkijkhut in polder Breebaart voor iedereen toegankelijk te maken

Herinrichtingswerkzaamheden Polder Breebaart, voorjaar 2019. foto archief het groninger landschap

Stichting Het Groninger Landschap begint volgende week met de bouw van een nieuwe vogelkijkhut in de bij vogelaars populaire Polder Breebaart, nabij Termunten.

Deze nieuwe voorziening in de nabijheid van bezoekerscentrum Dollard van Het Groninger Landschap, wordt ook voor mindervalide vogelspotters toegankelijk.

Daartoe wordt een doorgang in de dijk langs de Dallingeweersterweg gemaakt. Vogelaars hoeven daardoor niet meer over de dijk te klauteren, maar kunnen vanaf de weg naar de nieuwe vogelkijkvoorziening wandelen of rijden.

Afbraak gevolgd door tegenslag

De oude vogelspotplek werd eind 2018 afgebroken. Dat gebeurde door de aannemer die de polder uitbaggerde. Tegenslag bij dat werk zorgde er voor dat de nieuwe hut niet vóór het broedseizoen 2019 gebouwd kon worden.

De samenwerking tussen Het Groninger Landschap en degene die de hut zou bouwen, werd echter in de loop van vorig jaar beëindigd. De voor het najaar van 2019 geplande bouw kon niet doorgaan. Het werk moest worden aanbesteed.

Tijdelijke vogelkijkwand

,,Met de kennis van nu kunnen we zeggen dat de oude vogelkijkhut te snel is afgebroken’’, zegt Petra van der Meer van Het Groninger Landschap.

Om het niet nog een seizoen zonder uitzicht op de vogelpopulatie van polder Breebaart te moeten stellen, werd in maart van dit jaar een tijdelijke vogelkijkwand geplaatst.

Deze kijkwand, geflankeerd door lange houten schuttingen die de vogelaars vanaf de dijk aan het zicht onttrekken, wordt volgende week afgebroken.

Natuurherstelproject Polder Breebaart

Het materiaal dat vrijkomt wordt hergebruikt voor de bouw van een nieuwe vogelkijkwand bij een van de petgaten aan de Osdijk in het Zuidlaardermeergebied.

De nieuw te bouwen vogelkijkwand wordt toegankelijk gemaakt voor mindervaliden. Daartoe wordt een coupure in de dijk gemaakt. Nu moeten bezoekers vanaf de Dallingeweersterweg de dijk opklauteren, alvorens af te dalen naar de vogelkijkhotspot.

De bouw is onderdeel van het natuurherstelproject Polder Breebaart. Verwacht wordt dat de nieuwe vogelkijkhut dit najaar toegankelijk wordt.

Zeehondenkijkwand niet opgebouwd

In verband met corona is het bezoekerscentrum Dollard tot nader aankondiging gesloten. De populaire zeehondenkijkwand bij Punt van Reide werd afgelopen voorjaar door Het Groninger Landschap niet opgebouwd.

Verwacht werd dat bezoekers onvoldoende afstand zouden kunnen houden. Onderzoekers van het Zeehondencentrum Pieterburen hebben bij de Punt van Reide wel een observatiepost ingericht.

Nieuws

Meest gelezen

menu