Groninger Mihai fietst de eerste meters van zijn monstertocht naar Lissabon

Groninger Mihai Cretu is officieel onderweg naar Lissabon. Foto: DVHN

Groninger Mihai Cretu is officieel onderweg naar Lissabon. De ex-dakloze zamelt met zijn mega-fietstocht geld in voor dak- en thuiscentrum de Kostersgang.

De geboren Roemeen werd zaterdagochtend uitgezwaaid door vrienden bij het startpunt: de Martinitoren.  Daar, aan de voet van d’Olle Grieze, zette hij zijn voeten op de trappers van zijn volgepakte fiets en begon hij aan zijn kilometerslange tocht.

Laatste spullen in de fietstas

Eline Mooibroek van de studie Social Work heeft samen met haar projectgroep geholpen om alles rondom de fietstocht van Cretu te regelen.

Zij drukte hem, vlak voor vertrek, nog een paar kaarten in zijn handen waar een deel van de route op is uitgestippeld.

Iemand drukt hem nog snel een appel in zijn handen en vrienden overladen hem met advies: ,,niet vergeten je telefoon op te laden” en ,,wel goed eten he?”

Vijfduizend euro voor vers fruit

Via sponsorbijdragen en donaties hoopt de 48-jarige Mihai minimaal vijfduizend euro bij elkaar te brengen: genoeg om eens in de week vers fruit te kopen voor de bezoekers van de Kostersgang.

Zo wil Cretu iets terugdoen voor de steun die hij heeft gehad bij zijn succesvolle strijd om zich te ontworstelen aan zijn drugsverslaving en dakloze bestaan.

Route

Zijn eerste stop is Zwolle, dan fietst hij door naar Den Haag, om uiteindelijk - na heel veel andere stops - uit te komen in Lissabon.

Via de website www.straatwijs.com en social media is te volgen hoe de tocht vordert en kunnen ook donaties worden gedaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu