Groninger Museum en Drents Museum trekken met andere musea op tegen voortdurende sluiting. 'In geen enkel museum is een besmettingshaard geconstateerd'

Het Groninger Museum. Foto: ANP

Het Groninger Museum, het Drents Museum en diverse andere musea hebben de handen ineengeslagen tegen het gesloten blijven van hun publieksruimten.

„Musea moeten morgen open kunnen, vinden wij, de Museumvereniging en tientallen musea”, aldus de oproep van de instellingen die wordt verspreid door museum MORE in Gorssel.

Smeekbede aan het kabinet

Behalve die van het Groninger Museum en het Drents Museum staan de namen van het Frans Hals Museum, het Mauritshuis, het Rijksmuseum in Amsterdam, het Dordrechts Museum, het Kunstmuseum Den Haag, het Van Gogh Museum, het Centraal Museum en het Van Abbe onder de smeekbede aan het kabinet. De Museumvereniging deed donderdag al een soortgelijke oproep.

‘Musea horen bij veiligste bezoeklocaties’

„Nederlandse musea horen bij de veiligste bezoeklocaties tijdens deze coronacrisis. Mede daarom vinden wij dat musea, net als commerciële doorstroomlocaties, ook weer bezoek moeten mogen verwelkomen. In geen enkel museum - ook niet in het buitenland - is de afgelopen twee jaar een besmettingshaard geconstateerd”, staat in het epistel dat vrijdag enkele uren voor de coronapersconferentie van het kabinet werd verspreid.

Daarin wordt het „onbegrijpelijk” genoemd als de musea niet ook vanaf zaterdag weer bezoekers mogen ontvangen. „En steeds hebben musea zich trouw en verstandig gehouden aan opeenvolgende brancheprotocollen om de veiligheid van bezoekers en personeel te garanderen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu