Groninger Museum haalt Rodin in huis

Het Groninger Museum. FOTO ARCHIEF DVHN

Het Groninger Museum haalt dit jaar na David Bowie en Joris Laarman andermaal een grote naam in huis. Dit najaar worden de zalen vrijgemaakt voor de Franse beeldhouwer Auguste Rodin (1840-1917).

Het Groninger Museum haalt dit jaar na David Bowie en Joris Laarman andermaal een grote naam in huis. Dit najaar worden de zalen vrijgemaakt voor de Franse beeldhouwer Auguste Rodin (1840-1917).

Het wordt de grootste Rodin-expositie ooit in Nederland gehouden, kondigt het museum aan. Van Rodin worden 120 beelden en 20 werken op papier getoond.

Rodin staat te boek als de grootste en invloedrijkste beeldhouwer van de moderne tijd. Het beeld De Denker is zijn bekendste werk. In de expositie die in november opent, zijn gipsen en bronzen beelden te zien als ‘De Denker' en ‘Balzac'. Ook laat de tentoonstelling het buitengewone werkproces zien achter een aantal van zijn bekendste werken, zoals ‘De Kus'. De tentoonstelling over Rodin is samengesteld door Musée Rodin in Parijs en het Museum of Fine Arts in Montreal.

Vijf jaar geleden was er al een expositie rond Rodin te zien in het Singer Museum in Laren. Volgens conservator in opleiding Suzanne Rus valt die expositie niet te vergelijken met wat er in Groningen op stapel staat. In het Singer werd ingezoomd op erotiek in het werk van Rodin. In Groningen komen nagenoeg alle aspecten van het werk van de Fransman aan bod.

Beelden in brons en in gips worden getoond en daarnaast wordt een beeld geschetst van de werkwijze van Rodin. De man schreef onder meer op beelden wat de boven en onderkant van zijn werken is.

De expositie is samengesteld uit collecties van het Musée Rodin en het Museum of Fine Arts in Montreal aangevuld met stukken uit andere Canadese en Ameroikaanse musea. Ook werkt uit particuliere collecties is in de expositie opgenomen.

De tentoonsteliling werd een jaar geleden in Montreal geopend. Liefst 202.500 mensen bezochten de expositie. Nu is het verzamelde werk tot begin maart te zien in Richmond. In oktober wordt de collectie verscheept naar Groniingen. Of de tentoonstelling na Groningen doorreist naar een andere stad is nog niet bekend.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
rodin
menu