Groninger Scheurkalender 2021 op borg Nienoord coronaproof gepresenteerd in openlucht kalenderstraat

Verlichte reuzenraden van Lamberink in Overschild zijn allicht op de Groninger Scheurkalender 2021 terug te zien. Foto archief Peter Wassing

De Groninger Scheurkalender 2021, het grootste evenement van Groningen dat dit jaar wél doorgaat, wordt woensdag 21 oktober in een speciale kalenderstraat op borg Nienoord in Leek gepresenteerd.

Voor Groninger Scheurkalender 2021 zijn maar liefst 2.500 foto’s ingestuurd. Foto’s die antwoord geven op de vraag wat de maker ervan beweegt in Groningen. ,,Die vraag wordt steeds vaker beantwoord met een persoonlijke foto’’, zegt initiatiefnemer Hent Hamming.

Met medewerking van Noorderlicht Huis van de Fotografie heeft een jury uit de ingezonden foto’s 320 gekozen voor plaatsing op de kalender, die verschijnt in een oplage van 5000 stuks. Al zes jaar lang luidt de vraag van inzenders bij de presentatie: siert mijn foto de kalender?

Hekken van Nienoord niet open voor inzenders

Het idee van Hamming was om inzenders met de auto het borgterrein op te laten rijden. ,,Raampje naar beneden, kalender in ontvangst nemen en door. Jammer genoeg heb ik het niet voor elkaar gekregen om de hekken van het landgoed Nienoord voor onze inzenders open te zetten.’’

Het alternatief is dat genodigden hun auto parkeren en het terrein naar borg Nienoord oplopen. ,,We gaan er vanuit dat de deelnemers zo verstandig zijn om anderhalve meter afstand in acht te nemen’’, aldus Hamming.

Met inachtneming van coronarichtlijnen

In samenwerking met Geert Pruiksma, directeur van het nationaal rijtuigmuseum in Leek, wordt op landgoed Nienoord een speciale kalenderstraat opgezet. Zo wordt het mogelijk om met inachtneming van de coronarichtlijnen toch alle (aanwezige) inzenders een gratis kalender te geven.

Burgemeester Ard van der Tuuk van gastgemeente Westerkwartier opent de kalenderstraat.

Het grote bladeren

Daarna begint onder de inzenders het grote bladeren: staat mijn foto op de kalender? Omdat het onmogelijk is om alle inzenders op het terrein van landgoed Nienoord te ontvangen, wordt mensen gevraagd zich vooraf aan te melden.

Vanaf 21 oktober is de Groninger Scheurkalender te koop in de boekhandel. Adressen staan op www.groningerscheurkalender.nl (waar de kalender ook online besteld kan worden). Wie er dit jaar niet bij is of er in 2022 weer bij wil zijn, kan via de site alweer inzenden voor de kalender van 2022.

Nieuws

Meest gelezen

menu