Groninger aangehouden in cybercrime zaak. Stadjer ‘extreem behendig’ met het volle arsenaal aan digitale oplichtingsmethoden

Foto: Archief LC

De Friese recherche heeft maandagochtend een 21-jarige man uit Groningen gehouden. De Groninger wordt van meerdere cybercrimemisdrijven, waaronder phishing, verdacht.

De Groninger lokte zijn slachtoffers via Marktplaats of sms naar (vervalste) websites. Daar werden ze verleid privégegevens achter te laten en betalingen te doen.

Waar de slachtoffers dachten een openstaande rekening te betalen of met een betaallink 0,01 cent overmaakten ter verificatie, nam de verdachte de controle over van de online bankomgeving van de slachtoffers. Hij haalde daarna geld van de rekeningen door te pinnen of door online goederen te bestellen.

Money mules

Ook benaderde hij mensen om hun bankrekening beschikbaar te stellen voor het overstorten en opnemen van geld. Op deze manier kan geld worden witgewassen.

Mensen die hieraan meewerken worden geldezels of money mules genoemd en maken zich (onbewust) schuldig aan fraude, met vaak een strafblad en geblokkeerde rekening tot gevolg.

In beeld bij onderzoek naar grootste smishing-zaak ooit

De verdachte kwam onder meer in beeld bij het onderzoek naar de oplichting van een ondernemer uit Noord-Nederland, van wie de bankrekening werd geplunderd nadat hij een foute link had aangeklikt in een sms-je, die hem leidde naar een door hackers nagemaakte bankomgeving.

Dit slachtoffer raakte in één nacht 1,1 miljoen euro kwijt. Dat geld werd in gedeelten overgeboekt naar bankrekeningen van 140 geldezels verspreid over het land. Zij hadden hun bankrekeningen beschikbaar gesteld voor het wegsluizen van de 1,1 miljoen euro.

Dit is qua financiële schade de grootste ‘smishing’-zaak (=sms fishing) ooit, met het hoogste aantal geldezels.

In deze smishing-zaak worden nog steeds met enige regelmaat mensen aangehouden. Politie-eenheden in het hele land hebben een zogeheten smoelenboek gekregen van politie en OM Noord-Nederland van verdachten die werden gefilmd tijdens het pinnen van de buit. Dat smoelenboek leidt geregeld tot herkenningen van verdachten, die worden aangehouden.

Extreem behendig met digitale oplichtingsmethoden

De 21-jarige Groninger, die volgens de politie ‘extreem behendig’ was met het volle arsenaal aan digitale oplichtingsmethoden, werd op heterdaad aangehouden. De politie vond op zijn verblijfplek een laptop waarop een ‘dashboard’ draaide met allerlei digitale oplichtingsmethoden.

Er was een website in de lucht waar op dat moment niets vermoedende mensen naartoe kwamen. Dit domein is nog tijdens de doorzoeking offline gehaald, waardoor is voorkomen dat meer mensen slachtoffer werden van de praktijken van de Groninger.

Luxe goederen in beslag genomen

Bij de aanhouding van de verdachte, die geen legaal inkomen heeft, in Groningen hebben politie en openbaar ministerie beslag gelegd op luxe goederen. Onder meer drie paar schoenen die elk voor bijna duizend euro over de toonbank gaan. Ook is beslag gelegd op een jas met een winkelwaarde van 1050 euro. Daarnaast werden telefoons en computerapparatuur in beslag genomen voor verder onderzoek.

De recherche sluit meer aanhoudingen in deze zaak niet uit. De verdachte is ingesloten en is woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Deze heeft de bewaring bevolen voor de duur van 14 dagen.

Nieuws

Meest gelezen

menu