Aandeelhouders stemmen over vertrek van Shell naar Verenigd Koninkrijk. Grondlegger van deze multinational is Aeilko Zijlker, een boerenzoon uit Nieuw Beerta

Voor Royal Dutch Shell is het uur van de waarheid aangebroken. Volgende week mogen de aandeelhouders stemmen of het concern na 131 jaar onder Britse vlag verder gaat, zoals de top van het bedrijf onlangs heeft besloten. De voorloper van de multinational, de Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij, werd opgericht door boerenzoon Aeilko Zijlker uit Nieuw Beerta. Inderdaad, Shell heeft wortels in de Groninger klei.

Aeilko Zijlker (rechts) bij de eerste oliebron Telaga Said.

Aeilko Zijlker (rechts) bij de eerste oliebron Telaga Said. Foto: Historical Heritage & Archive

Het verhaal gaat dat Aeilko Zijlker tijdens een inspectietocht op een tabaksveld op Sumatra wordt overvallen door een tropische onweersbui. Als hij een schuilplaats zoekt in een tabaksschuur, valt zijn blik op de fakkel van de opzichter naast hem. Hij vraagt hem van welke houtsoort de toorts is gemaakt. Hij vermoedt dat die veel hars moet bevatten, anders zou die nooit zoveel licht geven. De opzichter vertelt hem dat de fakkel is gedoopt in ‘aardwas’, die op veel plaatsen in de omgeving vanuit de bodem omhoog borrelt.

Nieuws

menu