Burgemeesters provincie Groningen eensgezind: kleinschalig carbidschieten toegestaan

Carbidschieten. Foto: Archief DVHN

In navolging van Drenthe staat ook de provincie Groningen het carbidschieten aan het einde van 2020 toe. Maar wel onder strikte voorwaarden.

Het knallen met melkbussen en carbid wordt kleinschalig toegestaan met maximaal vier personen die op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Toeschouwers mogen er niet bij. Dat betekent dat het plaatsen van de gebruikelijke eet- en drinkkraampjes bij het evenement dit jaar verboden zijn.

In harmonie

Dat hebben de Groningers burgemeesters gistermiddag tijdens een extra vergadering van de Veiligheidsregio besloten. Volgens vice-voorzitter Jaap Kuin - burgemeester van de gemeente Pekela - is dit besluit in volstrekte harmonie besloten. Zelf is hij blij dat er een vorm is gevonden om deze streekgebonden traditie overeind te houden ondanks corona.

Kuin: ,,Vorig jaar is op zeventien plekken in onze gemeente met melkbussen en carbid geschoten. Gelukkig kan de organisatoren in met name de kleine kernen in onze gemeente met dit bericht blij maken.’’ Hij wijst erop dat het carbidschieten tijdens de jaarwisseling soms zelfs in familiekring plaatsvindt. ,,Prachtig dat dit door kan gaan’’, meent hij. ,,Je kunt wel alles willen verbieden. Maar dan wordt het allemaal wel héél saai.’’

‘Schuiling draagt stadse pet’

Aanvankelijk leek er sprake van verdeeldheid onder de Groninger burgemeesters over het carbidschieten. Dat was na een uitspraak van de Groninger burgemeester Koen Schuiling die in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, verklaarde dat hij het verstandig achtte om de carbidtraditie dit jaar helemaal te vergeten. Volgens Kuin droeg zijn Groninger collega nadrukkelijk een stadse pet, toen hij deze uitspraak bezigde. ,,Schuiling associeerde de carbidtraditie op dat moment met grote feesten. Dat is het beeld dat ik als oud-stadjer die is opgegroeid in Kostverloren, ook heel goed ken.’’

Wat doet Pekelder Carbidteam?

Maar in veel Groninger plattelandsdorpen draagt het evenement volgens Kuin een kleinschalig karakter. ,,Daarbij zien wij als burgemeesters geen beletsel om dit te verbieden. Als gemeenten gaan we de organisatoren op het hart drukken om toeloop van toeschouwers sterk te ontmoedigen. Natuurlijk spelen de gemeenten zelf een belangrijke rol bij de handhaving van de regels. Maar van de organisatoren vragen we om publiek weg te sturen.’’ Kuin verwacht dat het Pekelder Carbidteam er dit jaar van afziet om het evenement dat in dit dorp een feestkarakter draagt, op touw te zetten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu