Groninger coffeeshop Upper 10 moet sluiten

Coffeeshop Upper 10 in de Groninger Steentilstraat moet sluiten. De eigenaar zou zich bezighouden met criminele activiteiten, hoewel hard bewijs daarvoor ontbreekt.

Genadeklap

De rechter oordeelt desondanks dat de burgemeester van Groningen de shop mag sluiten. De uitspraak van de Raad van State is de genadeklap na een jarenlang juridisch gevecht.

De gemeente schakelde Bureau Bibob in om de shop te screenen. Uit onder meer telefoontaps en getuigenverklaringen blijkt volgens het bureau dat de eigenaar zich bezighoudt met zaken als witwassen en smokkelen. Ook zou de zaak op niet toegestane plekken voorraad bewaren en mogelijk verhandelen, buiten de shop om.

Genoeg verdenkingen om de vergunning in te trekken, vond de burgemeester eerder al. De coffeeshophouder ging daartegen vorig jaar in beroep. Met succes: de rechtbank oordeelde dat de burgemeester de vergunning te snel had ingetrokken. De gemeente vocht dat besluit weer aan bij de Raad van State en die heeft nu bepaald dat de burgemeester het bij het juiste eind had.

Aannames

Advocaat Geert-Jan Knoops van de coffeeshophouder is hoogst verbaasd over de uitspraak. Hij hekelt al jaren dat in deze zaak van aannames wordt uitgegaan. ,,Alle beslissingen tot dusver waren in het voordeel van de eigenaar.’’

Voor lang niet alle beschuldigingen is strafrechtelijk bewijs. Zo wordt genoemd dat de eigenaar van Upper 10 mogelijk opdrachtgever was voor smokkel van bijna 2400 kilo hasj van Spanje naar Frankrijk. Er zijn smokkelaars veroordeeld, maar bewijs dat de opdracht uit Groningen kwam is er niet.

Bewijslast

Alle aantijgingen bij elkaar waren volgens de burgemeester zwaar genoeg om de vergunning toch in te trekken. De Raad van State oordeelt dat de burgemeester een goede afweging maakte. Hij zou genoeg onderzoek gedaan hebben om te checken of het beeld van Bibob klopte. Advocaat Knoops: ,,Het komt er dus op neer dat nauwelijks aan de bewijslast hoeft te worden voldaan.’’

Personeel op straat

Knoops voerde bij de zitting nog aan dat sluiting van de shop direct ontslag betekent voor veertien werknemers. Ook zou de eigenaar in financiële problemen komen. Onder meer vanwege een huurcontract. De burgemeester zou niet genoeg naar die gevolgen hebben gekeken. De Raad van State oordeelt dat het algemeen belang zwaarder weegt.

Sluiting snel

De gemeente mag de shop direct sluiten. Een woordvoerder zegt dat het vermoedelijk begin volgende week zover is. De eigenaar van Upper 10 runt de zaak al bijna 30 jaar.

Nieuws

Meest gelezen

menu