Groninger dracht naast ‘technische’ mode

De expositie ‘Groninger Dracht meets Fashion Tech: van oorijzer tot interactieve kleding’, die zaterdag opende op Landgoed Verhildersum in Leens, legt een link tussen heden en verleden.

Het kunstwerk ‘Braindrain’ van modeontwerper Maartje Dijkstra, het topstuk van de presentatie, is een interactieve outfit met licht en geluid, maar geïnspireerd op het traditionele Groningse oorijzer uit de negentiende eeuw.

 

Dijkstra groeide op in Leens en landgoed Verhildersum was ooit haar speelterrein. Op uitnodiging van scheidend conservator Lenny Bulthuis keert ze even terug naar haar geboortegrond. De internationaal bekende kunstenares ontwierp Braindrain ook speciaal voor deze expositie.

De presentatie omvat niet alleen de Fashion Tech-outfits van Dijkstra, handgemaakt, uniek en futuristisch, getoond wordt ook Groninger Dracht, historische stukken uit de vaste collectie van Verhildersum. In de expositie wil Bulthuis laten zien dat de tweede helft van de negentiende eeuw net als nu een tijd was van innovatie.

 

De tentoonstelling omvat tevens video art, foto’s en een documentaire en is te zien tot en met 25 september. Als deeltentoonstelling is er in Verhildersum een presentatie over Tine Clevering-Meijer, die de basis legde voor de textielcollectie van Verhildersum.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu