Groninger filmmaker naar Filmfestival met kritische animatie over politiegeweld

Reynaert Vosveld staat op 28 september op het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

De Groningse filmmaker Reynaert Vosveld staat op 28 september op het Nederlands Filmfestival in Utrecht met zijn debuutfilm 'Knuppel'. Met de korte animatie probeert hij overdreven politiegeweld onder de aandacht te brengen. 

Toen Reynaert Vosveld hoorde over de nieuwe wapenstok, kon hij zijn oren niet geloven: ,,Met de wapenstok zelf kon ik wel leven, maar tijdens de persconferentie over die wapenstok werd politiegeweld gewoon genormaliseerd.''

De politie werkt sinds juni met de nieuwe wapenstokken. De zwaardere knuppels zijn 11 centimeter langer dan de oude. De agent hoeft zo minder tikken uit te delen om zijn doel te bereiken.

Indirecte kritiek op neerslaan demonstratie

De film levert indirect ook kritiek op de acties van de politie bij de demonstratie tegen de gaswinning in Farsum, afgelopen augustus. Nadat betogers zich voor het hek rond het NAM-terrein hadden opgesteld, greep de politie in met de nieuwe wapenstokken. Volgens de actiegroep Code Rood was dit politieoptreden 'onnodig hard'. 

Vosveld wilde met de korte film niet alleen zijn eigen irritatie kanaliseren. Hij hoopt ook dat hij mensen aan het denken zet: ,,Ik wilde vooral een contrast vormen met het beeld dat de politie schetste van het nieuwe wapen. Met deze onorthodoxe film heb ik dat hopelijk gedaan.'' Bekijk hieronder de teaser van de film.

Niet de eerste keer

Het niet voor het eerst dat er werk van Vosveld op het Nederlands Filmvestival wordt vertoond. Eerder werd de film 'Vlucht' al gedraaid. Die film - die over het verlangen de tijd terug te draaien gaat -  was een afstudeerproductie voor de kunstacademie ArtEZ in Zwolle.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu