Groninger hoorde de knal van Beiroet live aan de telefoon: 'Mijn neef dacht dat er een aardbeving was'

„Het is verschrikkelijk. Het lijkt wel alsof er een kleine kernbom is afgegaan.” Noorderlingen met familieleden in het Libanese Beiroet volgen het nieuws over de enorme explosie op de voet.

Op het moment van de explosie was Muhsin Harakeh aan de telefoon met familie uit Beiroet.

Op het moment van de explosie was Muhsin Harakeh aan de telefoon met familie uit Beiroet. Foto: Jaspar Moulijn

„Mijn neef zei: ‘wacht even hoor, er is een aardbeving gaande’ en hij vertelde dat de ramen rammelden”, zegt emeritus hoogleraar Muhsin Harakeh uit Groningen. Zijn neef woont in de buurt van Beiroet. Ze hingen toevallig met elkaar aan de telefoon toen de enorme explosie in het havengebied zich voltrok.

„Ik hoorde hem aan zijn vrouw vragen waar de kinderen waren. Pas een paar minuten later hadden ze door dat het om een explosie ging. Maar op dat moment wisten ze nog niet hoe groot de klap was.”

De Libanese hoofdstad Beiroet werd dinsdagmiddag rond half 6 Nederlandse tijd getroffen door een explosie in het havengebied. Duizenden mensen raakten gewond en meer dan honderd mensen kwamen om het leven. De schade is enorm. De beelden van de gehavende stad gaan de hele wereld over.

‘De schade is zo ontzettend groot’

Harakeh is oud-hoogleraar in experimentele kernfysica, woont al sinds 1975 in Groningen, maar kent de hoofdstad van Libanon goed. Hij studeerde er lange tijd aan de Amerikaanse universiteit. „Mijn familie, waaronder mijn zus, woont op zo’n 7 kilometer van de hoofdstad.”

De neef van Harakeh is veilig en zijn kinderen ook. Hij heeft nog geen contact gehad met al zijn familieleden. „Ik ga straks met mijn zus bellen. We hebben ook familieleden die in de haven werken. Ik kijk al heel de dag het nieuws en zap steeds heen en weer. Het is verschrikkelijk. Het lijkt wel alsof er een kleine kernbom is afgegaan. De schade is zo ontzettend groot.”

Aan de buis gekluisterd

Zo zitten meer Libanese Groningers aan de buis gekluisterd. Kifah Srour, eigenaar van Ster Fietsen in de Steentilstraat hing direct aan de telefoon toen hij de beelden op het nieuws zag. „Mijn oom woont in Beiroet. Hij is veilig. De rest van mijn familie gelukkig ook. Zij wonen op tachtig kilometer van de hoofdstad.” Zelfs daar was de enorme knal te horen.

De uit Groningen afkomstige Volkskrant-correspondent Ana van Es woont in de Libanese hoofdstad. Voor de Volkskrant schreef ze een indrukwekkend ooggetuigenverslag van de enorme explosie in het havengebied. ’De klap die volgt, bezorgt mij hoofdpijn en suizende oren’, schrijft ze in het verhaal.

Mazen Mehdi, eigenaar van restaurants Fatoush en Semsom in Groningen, heeft aan niets anders dan zijn vaderland gedacht vandaag. „Ik hoorde het nieuws gisteravond via Whatsapp. We hebben een groepsgesprek met de familie. Ik had eerst niet door hoe ernstig het was.”

‘Hij wilde zijn spullen beschermen’

Zijn vader, stiefmoeder en twee jongere broertjes wonen vlakbij de hoofdstad. Zijn ene broertje is agent, zijn andere broertje werkt voor defensie. Beide zijn sinds gisteravond hard aan het werk. Een van de broers was in Dora, een wijk net buiten Beiroet. Hij voelde de explosie terwijl hij in zijn auto reed.

„Mijn vader is gisteravond vanuit het zuiden nog teruggereden naar zijn huis in de stad. De ramen van de woning stonden door de explosie wagenwijd open en hij wilde zijn spullen beschermen. Hij vertelde dat hij nog nooit zoiets gezien had. Overal lag glas op straat, mensen liepen verward en gewond rond. Het is echt heel heftig. Ik gun dit niemand.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu