Kunstenaar keurde 34 jaar geleden een schilderij af en gooide het in de prullenbak. Nu duikt het in Groningen op bij een veiling

Is het een echte Gerrie Wachtmeester? Een namaak? Het werk van een andere schilder? Een miniatuurtje op de veiling van Richard ter Borg houdt de gemoederen bezig.

Dit miniatuurtje houdt de gemoederen van kunstliefhebbers bezig.

Dit miniatuurtje houdt de gemoederen van kunstliefhebbers bezig.

Het is een schilderijtje van 12 bij 15 centimeter, gesigneerd met de initialen GJW. Kunsthandelaar Richard ter Borg uit Groningen kreeg het aangeboden voor zijn najaarsveiling van morgen. Het maakte deel uit van een collectie schilderwerken, in bezit van een dame op leeftijd. Het is een Gerrie Wachtmeester, zei ze te vermoeden.

Ter Borg, gecharmeerd van het werkje, hing het vorige week op in de synagoge in de Folkingestraat voor de kijkdagen voorafgaand aan de veiling. Kavel 350, Gerrie Wachtmeester (1957), olieverf op board, bieden vanaf 100 euro.

Wachtmeester: ,,Een vervalste Wachtmeester?’’

Een paar dagen later ontving Ter Borg een mailtje van Gerrie Wachtmeester, magisch realistisch schilder uit Groningen. Die betwijfelde of het miniatuurtje van zijn hand was. Hij herinnerde zich het werkje niet en herkende zijn handtekening bovendien niet. Hoogstens kon het om een vervalsing gaan van een Wachtmeester, zei Wachtmeester.

Daarop riep Ter Borg de hulp in van het wereldwijde web. Op Facebook vroeg hij of iemand wist welke schilder met de initialen GJW het miniatuurtje geschilderd kon hebben. Hij kreeg enkele reacties, ook van iemand die zeker wist dat Wachtmeester het schilderijtje in 1986 had weggegeven aan een vrouw in Ter Apel.

Schilderijtjes uit prullen- en kattenbak

Toen Wachtmeester dat hoorde, wist hij het weer. Hij schreef op Facebook dat het toch een schilderijtje van hem was dat hij had afgekeurd en weggegooid. Een vriendin zag het liggen in de prullenbak en wilde het hebben, mét zijn handtekening. Wachtmeester signeerde het onder de voorwaarde dat het niet verkocht mocht worden.

Nu, bijna 35 jaar later, biedt de vrouw het aan voor de veiling. Wachtmeester is not amused over de kwestie. ,,Als iemand het wil kopen, helemaal met dit verhaal erbij: dan heb je voor weinig geld een echte afgekeurde Wachtmeester.’’

250 euro

Hij zegt dat het schilderijtje wat hem betreft niks waard is. ,,Het is gewoon heel slecht geschilderd.’’

Volgens hem werd er wel vaker werk van hem uit de prullenbak gevist en gebruikte hij modelstudies van zijn hand op krantenpapier ook wel eens voor de kattenbak. Hij herkende zijn stijl niet in dit miniatuurtje. Niet zo gek, redeneert hij: ,,Helemaal als je bedenkt dat ik in het verleden wel degelijk gekopieerd ben en diegenen er dik aan verdiend hebben.’’

Ter Borg schat dat het werk 250 euro oplevert.

De najaarsveiling begint donderdagavond om 19.00 uur, online vanwege corona. Meer info: www.terborg.com


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu