Groninger kunsthandelaar Thim Muskee op herhaling in Steenrijk Straatarm: 'Iedereen kan in de problemen komen'

Thim Muskee en zijn partner Conchita de Rooij tijdens de opnames van Steenrijk Straatarm in 2018. Foto: SBS

Het wordt een bizarre gewaarwording voor galeriehouder/kunsthandelaar Thim Muskee uit Groningen. Woensdag 6 mei herhaalt SBS6 de uitzending van het populaire televisieprogramma Steenrijk Straatarm waarin Muskee en zijn partner als ‘steenrijken’ een week lang ruilen met het ‘straatarme’ gezin Kamminga uit Veendam.

Dat was in 2018. Momenteel is alles anders. Sinds de coronacrisis heeft toegeslagen beseft Muskee eens te meer dat iedereen in de financiële sores kan raken. ,,Er wordt nauwelijks nog kunst verkocht. De onkosten lopen door.”

,,Ik hoef nog niet naar de voedselbank”, relativeert de ondernemer zijn positie. Toch is die nu compleet anders dan twee jaar terug toen hij voor het televisieprogramma Steenrijk Straatarm een week van plek ruilde met de familie Kamminga in Veendam. ,,Je kunt wel denken dat je de bink bent, maar iedereen kan in de ellende komen.”

‘Bent u die man uit Steenrijk Straatarm?’

Die conclusie trok Muskee in 2018 ook al na zijn deelname aan het veelbekeken programma. ,,Wel drie maanden lang ben ik er na de uitzending dagelijks wel twintig, dertig keer op aangesproken door mensen. Veel kinderen ook die vroegen of ik die man uit dat programma was.”

Nu dat programma opnieuw uitgezonden wordt, liggen de kaarten anders. De bomen groeien even niet meer tot in de hemel voor de kunsthandelaar. Muskee noemt de coronacrisis voor ondernemers een soort van overmacht. ,,Je kunt er niks tegen doen. Tien jaar terug hadden we de bankencrisis. Nou, dat was appeltje eitje vergeleken met de huidige situatie.”

‘Er wordt amper nog kunst verkocht’

De cultuursector ligt op zijn gat en dus krijgt ook de handel van Muskee klappen te verwerken. Hij heeft aan de Munnekeholm en de Waagstraat in Groningen en aan de Nieuwestad in Leeuwarden een galerie. ,,Daar komt nu nog maar anderhalve man en een paardenkop binnen.”

Kunstwerken worden amper nog verkocht. ,,De huur moet wel betaald worden. Verhuurders schorten de huur wel op, maar er komt een moment dat je wel moet betalen. Deze situatie kost mij bakken met geld. De intelligente lockdown is een soort dictaat. Dit valt maatschappelijk gezien niet vol te houden.”

‘We moeten wat van de prijzen afdoen’

Van steenrijk naar straatarm gaat Muskee nog niet, maar hij ziet het zwerk drijven. ,,Ik ben nu dertig jaar bezig in de kunsthandel en dan zul je zien dat wat ik heb opgebouwd, mij wordt afgenomen door deze situatie.” Wanhopig is hij trouwens nog niet. ,,Je moet je door de omstandigheden niet laten ontmoedigen. Ik ben als ondernemer gewend met risico’s te leven.”

Hij heeft de bedrijfsvoering in overleg met de kunstenaars in zijn galerie aangepast. ,,We houden nu op zaterdagen kijkdagen. Belangstellenden kunnen dan een bod op een kunstwerk doen. Ik overleg vervolgens met de kunstenaars of ze het werk voor die prijs willen verkopen. We moeten wat van de prijzen afdoen. Het is een poging om toch omzet te genereren. Als het niet lukt, dan houdt het op.”

Intensief contact met de familie Kamminga heeft Muskee na de uitzending niet onderhouden. Wel worden via Facebook onderling wederwaardigheden uitgewisseld. ,,Volgens mij gaat het ze nu wel wat beter als destijds”, veronderstelt de Stadjer. Muskee is nieuwsgierig naar de uitzending, opgenomen toen alles nog ‘normaal’ was. ,,Hoeveel je ook bereikt hebt, je blijft kwetsbaar. Het blijft dun ijs”, besluit hij.

Steenrijk Straatarm wordt woensdag 6 mei door SBS6 uitgezonden om 20.30 uur.

Nieuws

Meest gelezen

menu