Wietfabriek komt in Groningen: Oost-Groninger kweker QATI ingeloot voor landelijke wietproef

De wietfabriek zoals QATI die wil bouwen. Ilustratie: QATI Group

Het bedrijf QATI van medeoprichter Gertjan d’Haan uit Stadskanaal is ingeloot om straks legaal wiet te kweken. John Meijers uit Beerta viel net naast de boot. Hij staat op plek 11.

,,Wij hebben een ticket!’’, roept D’Haan aan het eind van de middag dolenthousiast in het Engels. Om tien over vijf rolde het mailtje van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij hem binnen. QATI is samen met negen andere kwekers uitverkoren om straks op legale wijze wiet te verbouwen.

Het ministerie treedt er niet publiekelijk mee naar buiten. Dat doet het pas in februari als de uitkomsten bekend zijn van een Bibob-onderzoek bij de tien aspirant kwekers, om te achterhalen of ze bonafide zijn.

Legale bevoorrading

Het kabinet wil volgend jaar in Groningen en negen andere gemeenten in het land een proef van twee jaar beginnen met legale bevoorrading van de lokale coffeeshops door geselecteerde en gecontroleerde kwekers. Aan dit ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’ hebben zich in juli 147 kandidaten gemeld, uit binnen- en buitenland. Na een eerste selectieronde zijn daar 39 van over, van wie sommige meerdere kwekerijen willen opzetten. Daar zijn nu dus tien van overgebleven.

D’Haan vertrouwt erop dat hij en zijn medewerkers ongeschonden door het Bibob-onderzoek heenkomen. ,,Daar ben ik heel erg zeker van.’’

Wietfabriek op Westpoort

QATI is een groep Oost-Groningse ondernemers die in de stad Groningen een ‘wietfabriek’ wil oprichten. Het vergt volgens D’Haan een investering van 16 miljoen euro. Op industrieterrein Westpoort heeft het bedrijf een optie op een kavel, laat hij weten. Het wordt een ‘high tech farm’ met een vloeroppervlak van 5500 vierkante meter. Daar moet vanaf 1 januari 2022 9500 kilo wiet per jaar worden geproduceerd, maar de capaciteit bedraagt volgens D’Haan 13.000 kilo per jaar.

‘Shit!’

Terwijl bij D’Haan en zijn team de champagne rijkelijk vloeit, reageert John Meijers teleurgesteld. ,,Shit! Ik baal als een stekker. Maar ik sta op de wachtlijst. Ik ben de eerste die aan de beurt is als er iemand uitvalt.’’

Meijers is er veel aan gelegen om alsnog gekozen te worden. Al vijftien jaar lang beijvert hij zich om op gecontroleerde wijze wiet te verbouwen. Eerst in Bierum en nu in Beerta, waar hij een grote boerderij heeft gekocht. Hij heeft meerdere aanvaringen met justitie gehad en hoopt nu eindelijk op legale wijze zijn bedrijf te kunnen opzetten. Het is de bedoeling dat hij jaarlijks 2000 kilo wiet en 500 kilo hasj produceert.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu