Groninger organiseert speeddates voor mensen met een licht verstandelijke beperking: 'Mijn broer heeft behoefte aan contact, maar vindt het moeilijk initiatief te nemen. Daarom wil ik hem helpen'

Joris Koopman (links) proost met zijn broer Pim (rechts) en Thijs Meijer in het Stadslab. Op zondag 3 oktober wordt de eerste ontmoetingsdag voor licht verstandelijk gehandicapten gehouden Foto: Peter Wassing

Online daten. Onder jongeren en volwassenen is het populair. ,,Een appje de deur uit en je hebt een date geregeld.” Joris Koopman weet dat het niet voor iedereen zo gemakkelijk is. Daarom organiseert Koopman eind deze maand in Groningen een speeddate voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB).

Koopman nam het initiatief voor de speeddate voor zijn broer Pim. ,,Hij heeft behoefte aan contact met anderen. Hij vindt het moeilijk om het initiatief daartoe te nemen. Daarom wil ik hem helpen.”

‘Contacten leggen niet zo gemakkelijk’

,,We doen vaak leuke dingen samen. Ik zie hem als een vriend”, zegt Koopman. Pim sport in een G-team en werkt in de keuken bij Mennoos Kookerij. Hij gaat binnenkort zelfstandig wonen. Hij heeft alleen moeite met sommige dingen zoals op het sociale vlak.”

Er zijn een heleboel mensen in de stad die in een soortgelijke situatie verkeren zoals Pim. ,, Voor deze mensen is contacten leggen niet zo gemakkelijk. Daarom organiseer ik deze speeddate. Ik hoop deze mensen met dit evenement een extra zetje in de rug te geven zodat ze nieuwe contacten leggen, vriendschap ervaren en wellicht een relatie opbouwen. Want eerlijk is eerlijk wie wil er geen fijne relatie.”

Ervaren krachten begeleiden speeddate

Omdat het speeddaten voor deze mensen spannend kan zijn, heeft Joris enkele begeleiders ingeschakeld die ervaren zijn in het werken met licht verstandelijk gehandicapten.

De speeddate is voor mensen met een licht verstandelijke beperking (autisme, epilepsie) in de leeftijd van 18 tot en met 26 jaar. Niet iedereen kan meedoen. ,,Deze dag is helaas niet geschikt voor mensen met een beperking die een begeleider in de directe omgeving moeten hebben.”

Tweede speeddate bij voldoende belangstelling

Het evenement wordt uiteraard corona-proof opgezet. Deelnemers kunnen tot uiterlijk 24 augustus opgeven. ,,Er moet immers een schema voor de speeddates gemaakt worden.” Er is plek voor maximaal vijftig deelnemers aan de speeddate. ,,Als er meer belangstelling is, kunnen we een tweede speeddate organiseren.” Of er nu 10, 15, dertig of 50 mensen komen, maakt voor Koopmans niet veel verschil. ,,Als de deelnemers het leuk hebben met elkaar ben ik al blij.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu