Groninger parels behouden? Prachtige plannen lopen vaak stuk op twee punten: euro's en invulling

Statige boerderijen met glas-in-loodramen of eeuwenoude fabrieken waar arbeiders jaren geleden ploeterden. Historische panden vertellen een verhaal. Hoeders van het erfgoed doen er alles aan om monumenten te behouden, maar stuiten vrijwel altijd op dezelfde obstakels: wat moeten we ermee en hoe betalen we het.

Boerderij De Haver, gebouwd in 1894, ging gebukt onder de gevolgen van de gaswinning. Nu wordt het pand opgeknapt door Stichting Het Groninger Landschap.

Boerderij De Haver, gebouwd in 1894, ging gebukt onder de gevolgen van de gaswinning. Nu wordt het pand opgeknapt door Stichting Het Groninger Landschap. Foto: Geert Job Sevink

Droogloodsen - vernuftige schuren waar vroeger bakstenen lagen te drogen in Groningen - bestaan vrijwel niet meer. Behalve in het Groningse Garrelsweer. De resten van Steenfabriek Enzelens staan daar te verpieteren. Liefhebbers van de fabriek willen karakteristieke elementen van het pand behouden. De vraag is alleen: wat moet je met droogloodsen? En waar kan zo’n schoorsteen staan?