Rechercheurs naar Parijs voor verhoor Robert Dawes, mogelijk betrokken bij liquidatie onderwijzer uit Groningen

De Engelse crimineel Robert Dawes wordt vandaag in de gevangenis in Frankrijk verhoord over zijn mogelijke rol bij de moord op de Groninger onderwijzer Gerard Meesters, in 2002. Dit zegt een goed geïnformeerde bron.

Twee rechercheurs van de Groninger politie zijn afgereisd naar Parijs.

Dawes gold jarenlang als een van de grootste drugscriminelen van Europa. Dit jaar werd de 49-jarige Dawes in Parijs in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar celstraf wegens drugshandel.

Nederland heeft om zijn uitlevering gevraagd. Onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland loopt een onderzoek naar Dawes betrokkenheid bij de liquidatie van Meesters. Aanvankelijk zou Dawes rond deze tijd voor verhoor worden overgebracht naar Nederland. Vanwege corona is besloten het verhoor in Parijs te doen.

Begin volgend jaar

Op basis van het onderzoek en het verhoor van Dawes neemt het Openbaar Ministerie (OM) naar verwachting begin volgend jaar een besluit of Dawes voor de Nederlandse rechter wordt gebracht.

Gerard Meesters werd in november 2002 doodgeschoten in zijn woning in Groningen. De schutter, Daniel S., kreeg de levenslange gevangenisstraf. Er zijn sterke aanwijzingen dat Dawes de opdracht heeft gegeven voor deze moord. Daniel S. werkte voor Dawes. Het politieteam dat de moord op Meesters destijds onderzocht, is overtuigd van de betrokkenheid van Dawes als opdrachtgever.

In koelen bloede

Meesters werd vermoord omdat zijn zus in Spanje drugs had gestolen van de organisatie die onder leiding stond van Dawes. Toen Meesters niet kon vertellen waar zijn zuster was, werd hij in koelen bloede doodgeschoten. Meesters had niets met criminaliteit te maken.

Tijdens de rechtszaak tegen Daniel S,. - voor de rechtbank in Groningen - kwam naar voren dat het niet ongebruikelijk was om onschuldige familieleden van leden van de Engelse drugsorganisatie te bedreigen en zelfs te vermoorden. Dawes heeft een gewelddadige reputatie.

Sluitstuk van onderzoek

Hoewel Dawes altijd in verband is gebracht met de moord op Meesters, heeft het OM hem hiervoor nooit willen vervolgen. Dat veranderde toen nabestaanden van Meesters in november 2017 aangifte deden tegen Dawes. Het verhoor van Dawes in Parijs moet het sluitstuk worden van het onderzoek dat na de aangifte begon.

Het OM wil niet bevestigen dat Robert Dawes vandaag wordt verhoord. Een woordvoerder wilde vorige week alleen kwijt dat het verhoor nog dit jaar in Parijs zal plaatshebben.


LEES OOK : Het dossier Robert Dawes

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu