Groninger wethouder Roeland van der Schaaf opent de aanval op vastgoedbeleggers: 'Leraar kan niet meer in onze stad wonen'

Wethouder Roeland van der Schaaf.

De Groninger wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) wil dat er harder wordt opgetreden tegen vastgoedbeleggers die de woningmarkt in Stad in hun greep houden. Dat zegt Van der Schaaf tegen EenVandaag. ,,We hebben écht hulp nodig, de wooncrisis bedreigt onze steden.”

Van der Schaaf stelt in het interview dat leraren, politie-agenten en verpleegkundigen geen huis meer kunnen vinden in Groningen. ,,Zij kunnen niet meer wonen in de stad waar ze werken. Dit zijn de mensen die de samenleving dragen. Laten we ervoor zorgen dat er niet zoveel geld weglekt naar beleggers die toch al genoeg verdienen."

De wethouder pleit voor een woonplicht, die de koper van een huis wettelijk verplicht om daar minimaal vijf jaar zelf te wonen. ,,Je ziet nu in Groningen en andere grote steden dat beleggers heel veel woningen opkopen en vervolgens weer door verhuren voor een hoog bedrag. Hierdoor zijn dit soort huizen niet meer bereikbaar voor mensen met een modaal inkomen", aldus Van der Schaaf.

De verkoop van het Pepergasthuis

De gemeente Groningen en Van der Schaaf trokken onlangs nog aan het kortste eind met een bezwaar tegen de voorgenomen verkoop van het monumentale Pepergasthuis in Groningen. De verkoop was niet strijdig met het ‘volkshuisvestelijk belang’ en de Autoriteit Woningcorporaties wees alle bezwaren van het gemeentebestuur af.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu