Groninger wijk Selwerd hikt aan tegen nieuwe fietsroute langs spoorlijn

De voorkeursroute langs de spoorlijn Groningen - Sauwerd. Bron Gemeente Groningen

Wijkplatform Selwerd verzet zich tegen de komst van een fietsroute langs de spoorlijn Sauwerd – Groningen. Voorzitter Gerard Krouwers voorspelt dat omwonenden van de spoorlijn overlast hebben van de fietsers.

,,Het gaat om wijkbewoners in huurwoningen, statushouders, mensen die sterk aan woningen zijn gebonden.’’ Hij zei dit woensdagavond tijdens de bespreking van de voorkeursroute door raadsleden.

Hij stelt voor dat de fietsers, die volgens de nieuwe route over de Walfridusbrug komen, ‘een stukje omrijden’. ,,Voor vleermuizen gebeurt dat elders ook.’’

Door de nieuwe fietsroute is het voor inwoners van de dorpen ten noorden van de stad mogelijk rechtstreeks naar de Eikenlaan in Selwerd en het Noorderstation te fietsen. Maar ook het centrum en het UMCG worden beter bereikbaar.

Verschillende routes

Er zijn verschillende routes bekeken. Het college geeft de voorkeur aan een nieuw fietspad langs het treinspoor Groningen – Sauwerd, tussen de ACM-brug over het Reitdiep en de Walfridusbrug over het Van Starkenborghkanaal.

De route sluit aan op de nieuwe Fietsroute Plus naar Winsum. Aan de westkant van de stad sluit de route bij de ACM-brug aan op fietspaden met Vinkhuizen en Hoogkerk. De verwachting is dat hier dagelijks tussen de twee- en vierduizend fietsers gebruik van maken. Aan de oostkant zijn dit tussen de duizend en tweeduizend fietsers.

De gemeenteraad neemt eind deze maand een beslissing over de route.

Nieuws

Meest gelezen

menu