Groningers doen mee aan test Leids vaccin

Foto: Shutterstock

Het door Janssen Vaccines in Leiden ontwikkelde coronavaccin wordt op korte termijn ook op Nederlanders getest. In Groningen, Leiden en Utrecht nemen 135 mensen deel aan de zogeheten fase 2-studie.

In deze fase wordt de werkzaamheid van het vaccin op een relatief klein aantal gezonde mensen uitgeprobeerd. Ook in Duitsland en Spanje gaat de fase 2-studie van start.

Vaccin met succes getest op apen

Eerder werd het Leidse coronavaccin al met succes getest op apen. Vervolgens namen ruim duizend Belgen en Amerikanen half juli deel aan de fase 1/2a-studie, waarbij de veiligheid van het middel centraal staat.

Proefpersonen worden jaar gevolgd

De rekrutering loopt via de studiecentra waarmee Janssen samenwerkt. Daar worden de standaardprocedures voor rekrutering van proefpersonen voor klinisch onderzoek voor gevolgd. De tests in Spanje beginnen vanaf volgende week, heeft de Spaanse overheid laten weten.

Proefpersonen in Nederland worden een jaar gevolgd, aldus een zegsvrouw van Janssen. ,,We zijn ook benieuwd naar de langetermijneffecten van het vaccin.” In totaal worden 550 gezonde mensen tussen de 18 en 55 jaar maar ook ouder dan 65 jaar getest in de drie Europese landen, waaronder 190 mensen in Spanje.

Mocht de fase 2-studie ook naar tevredenheid verlopen, dan wil Janssen het vaccin vanaf eind september gaan testen op 60.000 mensen in gebieden waar het coronavirus op dat moment actief is. Dat is de fase 3-studie.

Andere farmaceuten voeren hun fase 3-onderzoek uit onder 30.000 mensen. Janssen kiest voor het dubbele aantal, omdat het twee verschillende doseringen van het vaccin wil testen. Uiteindelijk moeten bij fase 3 genoeg mensen corona oplopen om met zekerheid uitspraken te kunnen doen over de werkzaamheid en veiligheid van een vaccin.

Kenners noemen Leids  vaccin kansrijk

Janssen Vaccines in Leiden, ooit zelfstandig begonnen onder de naam Crucell, is een dochterbedrijf van de Amerikaanse farmagigant Johnson & Johnson. Het vaccin dat onder leiding van de Nederlandse Hanneke Schuitemaker tot stand kwam, wordt door kenners als zeer kansrijk gezien om uiteindelijk de eindstreep te halen. Zo leken de resultaten bij de proeven op apen erop te wijzen dat niet alleen de ziekte, maar ook overdracht van het virus van mens op mens door het vaccin geremd wordt.

 

De Europese Commissie maakte onlangs bekend een voorlopige deal met Janssen te hebben gesloten over de aankoop van 200 miljoen vaccins, met een optie op nog eens 200 miljoen exemplaren. De deal is nog niet definitief: er wordt nog onderhandeld over de prijs waartegen Janssen de vaccins levert. De farmaceut wil dat nu de nood hoog is doen tegen kostprijs, een belofte die eerder ook AstraZeneca heeft gemaakt.

Nieuws

Meest gelezen

menu