Groningers en Milieudefensie storten tien kuub puin voor ministerie EZ

Milieudefensie stort 10 kuub puin. Foto: Michiel Wijnberg

Gedupeerde Groningers en Milieudefensie hebben donderdagochtend tien kuub puin van monumentale Groninger boerderijen die door de gaswinning zijn vernield, gestort op de stoep van het ministerie van Economische Zaken in Den Haag.

De actievoerders en de Groningers overhandigden het 'inwerkdossier' gaswinning aan secretaris-generaal Maarten Camps van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De nieuwe minister van Economische Zaken Eric Wiebes kregen ze niet te spreken. Hij maakte zich op voor een bezoek aan de koning met het nieuwe kabinet.

De nieuwe minister is uitgenodigd om in Groningen met de bewoners te komen praten over de oplossingen voor de gasellende. Om 10.00 uur werd de actie in overleg met de politie beeindigd. ,,We ruimen het puin tot de laatste kruimel op. Dat hoort zo als je rommel maakt'', zegt De Lege.

'Inwerkdossier'

De puinhoop maakt deel uit van een speciaal ‘inwerkdossier’ gaswinning voor Wiebes. ,,Wij staan hier op zijn eerste werkdag om te laten zien waar de Groningers dagelijks mee te maken hebben. Het versneld dichtdraaien van de gaskraan hoort bovenaan zijn prioriteitenlijst te staan’’, zegt Jorien de Lege, campagneleider van Milieudefensie.

Volgens haar staat het puin uit Groningen symbool voor de loodzware erfenis van de voorganger van de minister. De Lege: ,,Nederland is gasverslaafd. Wiebes moet nu echt werk maken van de economie waarin mensen en het klimaat voorop staan.’’

‘Uitzichtloos geleuter’

,,We zijn klaar met het uitzichtloze politieke geleuter over de gasproblemen. Het nieuwe regeerakkoord geeft ons weinig hoop op een betere toekomst’’, zegt Trudy Aleven uit het Groningse aardbevingsgebied. ,,Dit is de derde regering bij wie we aankloppen. Wij kunnen niet nog vier jaar wachten. Wij willen dat Wiebes de kop d’r veur gooit. Net als elke andere Nederlander willen wij een veilige toekomst voor onze kinderen.’’

Helpen puinruimen

De demonstranten willen de minister graag helpen puinruimen. Daarom wordt ook een papieren inwerkdossier aangeboden. Daarin staan portretten van Groningers, foto’s van verdwenen gebouwen en concrete maatregelen die nodig zijn. Het gaat om compensatie voor Groningers en het sneller afbouwen van de gaswinning. Maar ook het terugdringen van de gasvraag. De Lege: ,,Wiebes moet zorgen voor een snelle overstap op duurzaam koken en stoken, en zorgen dat iedereen in Nederland dat kan betalen.’’

Doekje voor het bloeden

Dat de nieuwe minister die hulp nodig heeft, blijkt volgens Milieudefensie uit het regeerakkoord. Sinds 1 oktober wordt jaarlijks minimaal 21,6 miljard kuub uit de Groninger gasveld gepompt. Het nieuwe kabinet zegt zich in te zetten voor vermindering, maar de ambitie reikt niet verder dan een daling tot 20 miljard kuub in 2021, aldus Milieudefensie. ,,Dat is niet meer dan een doekje voor het bloeden’’, zegt De Lege. Milieudefensie hoopt dat de Raad van State half november besluit dat elk jaar opnieuw moet worden bekeken in hoeverre de kraan verder dicht kan.

Nieuws

Meest gelezen

menu