Groningers kraken NAM-boerderij in Middelstum (+video)

Mariska de Lange en Marko Datema hebben de boerderij aan de Onderdendamsterweg 13 in Middelstum donderdagochtend gekraakt. De Middelstummers hopen zo te voorkomen dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) het pand zal afbreken.

De boerderij met rietgedekte schuur werd in 1871 gebouwd. Na de beving bij Huizinge in 2012 bleek het gebouw forse schade te hebben. De bewoners verkochten de boerderij in 2016 aan de NAM. Sindsdien staat het pand leeg. Wat de NAM ermee wil, is onduidelijk.

Familie wil er graag wonen

De Lange en Datema willen er graag wonen. Ze onderhandelden de afgelopen maanden met de NAM over een eventuele overname.

 

„Wij hebben aangeboden het huis te kopen”, vertelt Datema. „We willen de woning op onze eigen kosten laten versterken. Daarna laten we een nulmeting uitvoeren en kan de woning bij eventuele nieuwe aardbevingsschade meedraaien in het reguliere schadetraject.”

'De NAM wil niet'

Een mooi aanbod, dachten de twee. Maar het olie- en gasbedrijf ging niet akkoord, aldus Datema. „De NAM zegt te verwachten dat er opnieuw schade aan de woning zal ontstaan. Het bedrijf blijft daarom bij het standpunt dat de woning moet worden gesloopt.”

Onzin, aldus Datema. „Wij hebben een constructieberekening laten maken door een erkend bureau. Daaruit blijkt dat sloop niet nodig is. De constructie kan via houtskeletbouw worden verstevigd.”

Kraken als statement

Ten einde raad besloten de twee Middelstummers de woning dan maar te kraken. „We willen zo een statement maken”, zegt Datema. „Dan weet iedereen in ieder geval dat de NAM willens en wetens panden sloopt terwijl er prima alternatieven zijn. En hopelijk kunnen we de NAM er zo toe bewegen om het gebouw alsnog aan ons te verkopen.”

De boerderij redden is echt geen optie, reageert de NAM. „Er is veel complexe schade”, zegt NAM-woordvoerder Hein Dek. „De boerderij versterken is niet haalbaar. We willen het pand verkopen onder de voorwaarde dat het wordt gesloopt. Wellicht dat er nog een gevel kan blijven staan, daar willen we wel naar kijken, maar opknappen is niet realistisch, hoe jammer ook.”

Of de NAM de woning überhaupt mag slopen, is overigens nog maar de vraag. De gemeente Loppersum heeft het gebouw op de lijst met karakteristieke gebouwen geplaatst. Dat betekent dat de NAM toestemming voor de sloop moet vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Nieuws

Meest gelezen

menu