Duizenden Groningers krijgen griepprik op wonderlijke locaties: geen dokterspraktijk, maar een sporthal of boerenschuur

In Onstwedde werden griepprikken gegeven in een boerenschuur Foto: Huisman Media

Duizenden Groningers krijgen deze en de komende weken hun jaarlijkse griepprik, veelal op heel ongebruikelijke locaties. De coronacrisis maakt dit noodzakelijk.

In de huisartspraktijken waar de prikken normaal worden gegeven, is immers niet altijd ruimte om de 1,5 meter afstand te houden. En dus wijken de dokters en hun assistenten uit naar sporthallen, dorpshuizen, een boerenschuur, een gemeenteraadszaal.

Voor die laatstgenoemde locatie is gekozen door de artsen van het Gezondheidscentrum Hommesplein in Winschoten. Zij ontvangen drie dagen lang patiënten in het gebouw Halte Democratie, daar waar de gemeenteraad van Oldambt zijn politieke debatten voert.

Zetels van de raadsleden

Bij de zetels van de raadsleden staan woensdagochtend tafels en artsen en assistentes in beschermende kleding. Met regelmaat lopen patiënten het gebouw aan de ene kant binnen om, na het krijgen van hun griepprik, het aan de andere kant weer uit te lopen.

,,We staan hier inderdaad drie dagen, vandaag is de eerste dag’’, vertelt assistente Ineke de Boer. ,,In totaal hebben we zo’n 2500 mensen een uitnodiging gestuurd voor hun griepprik, sommigen krijgen ook een pneumokokkenspuit. In onze praktijk is te weinig ruimte, in dit gebouw kunnen we, door de patiënten te spreiden over 3 dagen, goed afstand houden. Druk? Ja, er lopen constant mensen naar binnen.’’

Een van die patiënten is Betty Russchen, 72 jaar oud. ,,Het is prima geregeld’’, zegt ze, als ze haar griepprik heeft gekregen. ,,Je hebt alle ruimte. Ik krijg jaarlijks de prik en normaal gesproken sta je in de rij bij de praktijk. Dat hoefde nu niet, ik was meteen aan de beurt.’’

Boerenschuur

Enkele tientallen kilometers verderop, in Onstwedde, is de boerenschuur van Ineke Migchels de locatie waar woensdagmiddag honderden patiënten van huisarts Jan Pieter de Kroon hun griepprik krijgen. Migchels is assistente van De Kroon en heeft de schuur ter beschikking gesteld.

,,De camper en ander materiaal dat normaal in de schuur staat, heb ik er uit gehaald, zodat we voldoende ruimte hebben’’, vertelt Migchels. ,,Ruim 600 patiënten hebben een uitnodiging gekregen.’’ In de middag fietsen of wandelen de patiënten de schuur aan de ene kant binnen, krijgen hun spuit en verlaten het gebouw aan de andere zijde. Later op de middag rijden patiënten die slecht ter been zijn, in hun auto door de schuur. Even stoppen, de prik ontvangen en weer verder rijden.

De patiënten van dokter De Kroon hebben hun prik dus ‘binnen’, vele andere Groningers krijgen op een van de komende dagen of weken nog. In een sporthal in Winsum bijvoorbeeld, en in een dorpshuis in Baflo. Soms wordt ook gewoon de praktijk gebruikt. De artsen van het Gezondheidscentrum Hoendiep in Groningen doen dat. ,,Komende zaterdag’’, vertelt een assistente. ,,Maar het verschil is dat we patiënten nu verspreid over de dag hebben uitgenodigd. En de pneumonokokkenspuit geven we op een andere dag.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu