Groningers kunnen straks wonen en werken in voormalig Stripmuseum

Het Nederlands Stripmuseum aan de Westerhaven staat al ruim een jaar leeg: de nieuwe eigenaar wil er 42 huurappartementen en kantoorruimtes in realiseren. Foto: Archief Corné Sparidaens

Het voormalig Nederlands Stripmuseum in Groningen wordt omgebouwd tot luxe appartementen en kantoren. Een nieuwe eigenaar steekt een paar miljoen in het project.

Het gebouw aan de Westerhaven staat leeg sinds het stripmuseum in maart 2019 na vijftien jaar de deuren sloot. Het museum is opgegaan in het nieuwe Storyworld en de enorme collectie originele striptekeningen, -boeken en tijdschriften is ondergebracht bij de Groninger Archieven.

Pand heringedeeld tot appartementen en kantoren

Vastgoedondernemers Wim de Vries en Jorbert Ludwig hebben grote plannen met het complex dat ze in november overnamen voor 2,9 miljoen euro. Na een uitbreiding met een extra verdieping wordt het pand heringedeeld tot kantoorruimtes (aan de ‘kopse’ kant langs de Aweg) en 42 luxe huurappartementen (aan beide zijden langs de Westerhaven).

Ook fastfoodketen McDonald’s breidt zijn vestiging in het pand fors uit, het achterliggende deel van het stripmuseum. Het duurt volgens De Vries nog wel even voor er een eind komt aan de leegstand. ,,In 2022 moet het klaar zijn’’, zegt de Tolberter vastgoedondernemer. ,,De plannen zijn nog vrij pril: we zijn pas net aan het kijken met de architect en gemeente wat er mogelijk is.’’

Opnieuw een opsteker voor winkelgebied Westerhaven

De verbouwplannen zijn een tweede opsteker voor de Westerhaven in korte tijd. Vorige week werd al bekend dat ook Albert Heijn een nieuwe vestiging in het gebied opent. Het supermarktconcern trekt in het leegstaande pand van de Kijkshop aan de Westerhaven 11 en 12. Wanneer precies is nog onduidelijk.

Meer goed nieuws zit nog in het vat voor het gebied, stelde de Groningse retailadviseur Wytse Feikens vorige week in deze krant. Vooral de komst van kledingketen Primark, vier jaar geleden, trekt als een magneet andere winkelbedrijven naar de Westerhaven. Hij verwacht dat die trend nog doorzet.

Stripmuseum leed jarenlang forse tekorten

Het Nederlandse Stripmuseum kwam ondanks een 40.000 bezoekers per jaar nooit helemaal uit de verliezen. Jarenlang moest exploitant Libéma honderduizenden euro’s bijpassen, maar in 2014 trok het recreatieconcern - ook uitbater van vakantie- en attractieparken als de Beekse Bergen, Aviodrome en AquaZoo Leeuwarden, de stekker er uit.

De binnenstadswinkeliers van de Groningen City Club sprongen in de bres met een jaarlijkse bijdrage van 12.500 euro. Daarmee kon het Stripmuseum het nog uitzingen tot een halfjaar voor de opening van het Forum Groningen met het nieuwe Storyworld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu