Groningers roepen op koningsdag republiek Uniek Groningen uit

Actievoerders roepen vrijdag, zodra koning Willem-Alexander in Groningen is om Koningsdag te vieren, in Appingedam de republiek Uniek Groningen uit.

Groningers en Drenten die woest zijn over de schade-afhandeling vanwege de aardbevingen roepen vrijdag de republiek uit.

Dikke vinger naar de Groningers

Muzikant en actievoerder Harry Loco zegt dat koning Willem-Alexander openlijk geen blijk heeft gegeven van werkelijke interesse in de Groningse problematiek. ,,Wel viert hij Koningsdag in Groningen. Dat ervaren wij dat als een dikke vinger naar de Groningers.”

,,We nemen nu het heft in eigen hand”, zegt Loco. Hij en zijn medestanders roepen vrijdag de vrijstaat republiek Uniek Groningen uit. Met de steun van enkele boeren claimen ze een gebied van 100 bij 50 meter. ,,Willem-Alexander is hier persona non grata.”

Dialoog met de vorst

Desondanks hoopt Loco tot een dialoog met de vorst te komen. ,,Hij zal met ons moeten onderhandelen.”

Loco benadrukt dat het om een positieve actie gaat. ,,We nemen zelf wel het initiatief. We zijn trotse Groningers. Ons is onrecht aangedaan. Er wordt steeds over ons gepraat en niet met ons.”

Koningsdag in Groningen niet verstoren

Hij roept mensen op die tegen de Oranjes zijn om het feest in Groningen niet te verstoren maar naar Appingedam te komen. Het uitroepen van de republiek geschiedt door het ontsteken van een reeks waxinelichtjes die geplaatst worden in de vorm van een hart. Verder is er muziek.

Nieuws

Meest gelezen

menu