Groningers trekken stekker uit overleg met Wiebes over versterkingsoperatie

Minister van Economische Zaken Eric Wiebes tijdens een bezoek aan het aardbevingsgebied. Foto: Archief Kees van de Veen

Het overleg tussen Groningse bestuurders en minister Eric Wiebes van Economische Zaken over de versterking van het bevingsgebied is dinsdagavond vastgelopen.

Partijen kunnen het niet eens worden over de wijze waarop de bevingsregio moet worden aangepakt. Dat zegt commisaris van de Koning Rene Paas van de provincie Groningen. De bestuurders stonden na hevige kritiek van de maatschappelijke organisaties onder zware druk. Grote onvrede is er over de onduidelijkheid rond het versterkingsprogramma.

Geen duimbreed

Rene Paas: ,,We zijn gestopt met het overleg omdat de minister geen duimbreed wilde wijken over de 1588 woningen die in onze ogen moeten worden versterkt. Wij willen niet wachten op de adviezen van de instanties die onderzoek doen naar de risico’s. Wij zeggen: je kunt het niet maken om de bewoners nog langer in onzekerheid te laten.’’

Woensdag komen bestuurders van gemeenten en provincie bijeen. Paas: ,,We leggen eerst uit waarom we gestopt zijn. De minister kan zijn zin doordrijven, maar het moet glashelder dat wij niet achter zijn besluit staan.’’ Het gaat om woningen in Appingedam, Delfzijl, Overschild en Ten Boer. Zeventig procent van de woningen zijn huizen van woningcorporaties. Dertig procent is van particuliere eigenaren.

'Behoefte om met de bestuurlijke achterban van gedachten te wisselen'

Paas: ,,We hebben echt behoefte om met de bestuurlijke achterban van gedachten te wisselen. Je krijgt een mandaat van je achterban en die vertrouwt erop dat de versterking doorgaat. Wij ervaren dagelijks hoe inwoners er aan toe zijn en wat de gaswinning en de bevingen met ze doen. Wij zien er geen gat meer in om door te praten en de schijn op ons te laden dat we dit kunnen dragen.’’

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Wiebes dat hij de risicoanalyse van het Staatstoezicht op de Mijnen en andere instanties wil afwachten. Dit betekent opschorting van de versterking van 1588 woningen die op de rol stonden om aangepakt te worden. Eerder deze maand meldde het Staatstoezicht op de Mijnen dat afbouw van de gaswinning de veiligheid ten goede komt maar dat het risico op een zware aardbeving onverminderd hoog is.

Nieuws

Meest gelezen

menu