Gronings D66-raadslid zakt licht op kieslijst Tweede Kamer

Wieke Paulusma Eigen foto

De kans op een entree in de Tweede Kamer lijkt licht geslonken voor het Groningse D66-raadlid Wieke Paulusma. Op de definitieve kandidatenlijst van haar partij voor de Kamerverkiezingen op 17 maart staat ze uiteindelijk op plek 15.

Op de voorlopige voordracht van die het partijbestuur drie weken geleden presenteerde, stond Paulusma nog op een dertiende plek. Op grond van de stemmen die de leden tot afgelopen dinsdag op de kandidaten konden uitbrengen, is ze nu alsnog twee plaatsen gezakt.

Leden stemmen zittende Kamerleden alsnog omhoog

De Groningse werd alsnog voorbijgestreefd door de zittende Kamerleden Paul van Meenen (drie plaatsen opgerukt naar plek 11) en Joost Sneller (van plek 17 naar 14).

Met haar dertiende plek leek Paulusma aanvankelijk al redelijk zeker van een entree in de Tweede Kamer. Volgens opiniepeilingen stevent D66 af op exact dertien zetels.

Verkiezingen worden spannend voor Paulusma

Nu moet de Groningse hopen op een goede stembusuitslag op 17 maart, of op regeringsdeelname van haar partij zodat D66-parlementariers doorstromen naar het kabinet. In de meest gunstige polls staat D66 op 15 zetels.

Behalve Paulusma zijn nog twee Groningse raadsleden in de race voor het Kamerlidmaatschap. PvdA-fractievoorzitter Julian Bushoff staat op plek veertien van de kandidatenlijst van zijn partij. Bij de SP staat de Groningse fractievoorzitter Jimmy Dijk op plek tien. Dat zou volgens de jongste opiniepeilingen een verkiesbare plaats zijn.

Nieuws

Meest gelezen

menu