Gronings afval van Attero naar Omrin? Gemeenteraad is nog niet overtuigd: 'Meer onderbouwing en informatie nodig'

Mechanische afvalscheiding bij afvalverwerker Omrin. Foto Archief Wietze Landman

Een plan van het Groningse stadsbestuur om met een andere afvalverwerker in zee te gaan, stuit op grote twijfels bij de gemeenteraad. Die maakt zich zorgen over de milieuvriendelijkheid van beoogde kandidaat Omrin en over de financiële risico’s.

Groningen heeft, net als de gemeenten Westerkwartier en Het Hogeland, een contract met Attero voor het verwerken van afval. Dat loopt per 1 januari 2022 af. De drie gemeenten, hebben het plan opgevat om over te stappen naar het publieke afvalverwerkingsbedrijf Omrin in Friesland.

Gemeenteraad minder enthousiast over Omrin: ‘Bedrijf staat niet goed bekend’

Volgens verantwoordelijk wethouder Glimina Chakor (GroenLinks) kan Omrin Groningen namelijk goedkoper bedienen én betere prestaties leveren op het gebied van afvalscheiding, CO2-uitstoot en meer recycling. Chakor stelt voor om voor bijna 1,1 miljoen euro aandeelhouder te worden van Omrin.

De gemeenteraad is daar niet onverdeeld enthousiast over. Vooral de Partij voor de Dieren, die bespreking van het onderwerp aanvroeg, plaatst kanttekeningen bij de milieuvriendelijkheid van Omrin. ,,Het bedrijf staat niet bepaald goed bekend. Er spelen al jaren allerlei rechtszaken’’, zei fractievoorzitter Kirsten de Wrede. Bovendien ligt de verbrander van Omrin in Harlingen, pal naast de Waddenzee. ,,Veel diersoorten die op het punt staan uit te sterven, zijn van dat gebied afhankelijk.’’

Waarom niet aanbesteden?

De Wrede begrijpt niet waarom de afvalverwerking niet wordt aanbesteed in de markt. Daarin krijgt ze bijval van de VVD, PVV, Stadspartij en 100% Groningen. ,,Als er was aanbesteed, hadden we in elk geval geweten of er nog meer geschikte partijen zijn’’, vindt VVD’er Jasper Boter.

Hij maakt zich ook zorgen over de risico’s die instappen in Omrin met zich meebrengt. ,,Hoe zit het met onze aansprakelijkheid? En ons maximale financiële risico als het bedrijf failliet gaat?’’ Kelly Blauw voerde namens de PVV aan dat aanbesteden de mogelijkheid biedt om voor langere tijd een voordelig tarief vast te leggen. ,,Maar als we aandeelhouder zijn, zal dat fluctueren.’’

D66 en GroenLinks: meer informatie nodig om goede keus te maken

Coalitiepartijen D66 en GroenLinks vinden dat ze nog niet genoeg weten voor een onderbouwde voor- of tegenstem. ,,Wij hebben eigenlijk een moment gemist om technische vragen te stellen’’, zei D66-raadslid Jim Lo-A-Njoe. Ook hij wil weten welke risico’s het aandeelhouderschap met zich mee zou brengen, en of Omrin werkelijk de ‘groenste’ optie is.

,,Wij vinden het niet fijn hoe negatief Omrin vaak in het nieuws komt, met een fabriek vlak langs de Waddenzee’’, stelt ook Martijn van der Glas (GroenLinks). Net als Lo-A-Njoe wil hij liefst een extra bespreking inplannen over het onderwerp, waarin de raad meer achtergrondinformatie kan krijgen.

Wethouder Chakor geeft aan dat ze daar graag toe bereid is. Wel benadrukt ze dat zij echt van Omrin overtuigd is. ,,Het bestuur heeft een sterke visie en ambitie. Omrin is in 2019 nog uitgeroepen tot het duurzaamste bedrijf van Nederland en dat is niet voor niets. Ze hebben echt een aanjagersrol op het gebied van circulaire economie.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu