Gronings bedrijf wil scoren met barbecuekolen van bermgras

Foto: Archief DvhN

Een smakelijk vleesje grillen met barbecuekolen die zijn gemaakt van bermgras. Het nieuw opgerichte bedrijf Graskool uit Groningen is er van overtuigd dat dit mogelijk is en gaat deze speciale kolen produceren.

Bij Graskool zijn het bedrijf CharcoTec en diens dochteronderneming Vagroen betrokken. De provincie Groningen draagt 50.000 euro subsidie bij aan hun innovatieve project. Mocht een proef succesvol zijn, dan komt er een fabriek in Groningen waar jaarlijks tot 200 ton graskool geproduceerd kan worden. Bij het nieuwe bedrijf komen vijf arbeidsplaatsen.

Consumenten

Directeur Joep van Doorn van CharcoTec ziet het helemaal zitten. Volgens hem wordt de komende tijd onder meer onderzoek gedaan om te zien of consumenten open staan voor graskool. ,,Komend jaar produceren we tien ton barbecuekolen. Daarvoor is 50 tot 75 ton vers gras nodig’’, meldt Van Doorn. De briketten die daarvan worden gemaakt worden in zakken van drie kilo verkocht in tuincentra door Pokon Naturado.

Groot voordeel is volgens de directeur van CharcoTec dat bermgras in Nederland voldoende beschikbaar is. Om het te verwerken tot houtskool zijn er verschillende stappen nodig, zoals drogen, verkleinen en het persen tot briketten. Het bedrijf zegt dat in Nederland jaarlijks ongeveer 50.000 ton houtskool voor de barbecue wordt gebruikt. Dat is voornamelijk afkomstig uit Oost-Europa.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu