Groningen is helemaal klaar met de overtreders van de coronaregels: de toezichthouders gaan handhaven

Studentenhuizen die feestjes bouwen, sportkantines waar massaal de ‘derde helft’ wordt gevierd: het geduld raakt op nu de coronateller ook in Groningen hard oploopt. De Veiligheidsregio Groningen gaat optreden.

Volgens de jongste cijfers van de GGD is het aantal vastgestelde besmettingen in de provincie de afgelopen week met nog eens 222 opgelopen, drie keer zoveel als een week eerder. Daarmee schiet Groningen voor het eerst sinds de crisis over de kritische ‘signaalwaarde’ van 7 besmettingen per duizend inwoners.

Groningen schiet voor het eerst over kritische besmettingsgrens

Met een gemiddelde van 7,2 coronagevallen op elke duizend Groningers blijft de provincie nog altijd ver uit de buurt van landelijke koplopers als Amsterdam (signaalwaarde: 25). Toch baart de trend grote zorgen, zegt de Groningse burgemeester en VRG-voorzitter Koen Schuiling.

Vooral de stijging onder jongeren is verontrustend: 55 procent van alle nieuwe besmettingen betreffen jongeren tussen de 18 en 24 jaar. Het merendeel doet zich voor in de stad Groningen en dan vooral bij studentenverenigingen.

Deze week zag studentenvereniging Navigators het aantal besmettingen met twintig oplopen tot vijftig en ook Vindicat (vooralsnog 15 gevallen), Albertus (5) en Dizkartes (4) zijn getroffen door uitbraken onder hun leden.

‘Vooral jongeren worden steeds laconieker met de regels’

,,Jongeren worden steeds laconieker met de regels’’, signaleert Schuiling. Hij gaat vrijdag rond de tafel met vertegenwoordigers van alle studentenverenigingen om afspraken te maken over het aanhalen van de discipline.

Leden moeten elkaar meer op elkaars gedrag aanspreken, vindt Schuiling. ,,Als je als student actief ben in de medische sector is het heel wrang als jij niet aan het werk kunt omdat een lid van je vereniging besmet blijkt. Zulke ‘rolmodellen’ kunnen helpen de afspraken weer tussen de oren te krijgen.’’

Toezichthouders gaan bovendien strenger optreden tegen jongeren die de anderhalvemeterregel aan hun laars lappen in het uitgaansleven of op populaire ontmoetingsplekken zoals het Noorderplantsoen of het Groningse stadsstrand, dat deze week bomvol lag dankzij het mooie weer.

Handhavers gaan aanbellen aan bij drukke huisfeesten

De tijd van alleen maar aanspreken en waarschuwen is geweest, zegt Schuiling. Het geduld is bijvoorbeeld op voor met feesten in studentenhuizen, maar ook particuliere verjaarspartijtjes waar te veel mensen zich verzamelen. Met extra personele inzet scherpen politie en gemeentelijke toezichthouders samen de handhaving aan. Bij overtredingen bellen ze aan. Als dat niet helpt, volgen boetes.

Ook bij sportkantines, buurtcentra en in het uitgaansleven wordt de handhaving volgens Schuiling geïntensiveerd. De VRG krijgt signalen dat daar grote aantal leden bij elkaar komen en soms zelfs feesten worden georganiseerd. ,,Het wordt een soort wijkplaats voor de horeca die zich wel aan de regels houdt. Dat kan niet.’’

‘Groningers, blijf in eigen regio deze herstvakantie’

Aan de vooravond van de herfstvakantie drukt Schuiling de Groningers op het hart om nu even niet naar het buitenland te reizen. Een aanzienlijk deel van de nieuwe besmettingen van de afgelopen tijd, is terug te voeren op vakanties in landen waar niet veel later code oranje of rood werd afgekondigd. ,,Ga niet allerlei buitenlandse experimenten aan in oktober. Blijf in eigen regio.’’

De VRG-voorzitter roept verder op om terughoudend te zijn met het aanvragen van coronatesten bij de GGD. Via het landelijke meldnummer melden zich nu te veel mensen, zonder dat testen strikt noodzakelijk is. Daardoor kunnen beroepsgroepen voor wie een test bij een coronaverdenking wél belangrijk is, zoals zorg en onderwijs, buiten de boot vallen.

‘Laat je alleen testen bij echte coronaverschijnselen’

,,Vraag alleen een test aan bij erkende indicatoren zoals verkoudheidsklachten, koorts, benauwdheid of plotseling verlies van reuk of smaak’’, zegt Schuiling. Hoewel de GGD in de regio op zich voldoende testcapaciteit heeft, dreigen de laboratoria die de testen moeten analyseren overvoerd te worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
Coronavirus
menu