Gronings praten tegen je diepvries

Twee bezoekers vullen de quiz in en Goffe Jensma (links) praat met theatermaker en docent Groninger taal- en letterkunde Theo de Groot.

Met behulp van een digitale taalquiz, YouTube en een app werd dinsdag in de oude Suikerfabriek in de stad hard gewerkt aan het behoud van het Gronings.

Een vaatdoekje een swiendoukje? Nee, dat had Rein Paalman (65) – Hagenaar van geboorte, maar intussen toch ook een beetje Groninger van hart – niet kunnen vermoeden. ,,Deze quiz is een beetje te moeilijk voor een niet-Groninger’’, zegt hij lachend. ,,Maar wel leuk.’’

Paalman is een van de bezoekers van het Digital X Groningen event van Google, Groningen Digital City en de gemeente Groningen. Tot en met vrijdag kunnen Groningers hier op allerlei manieren hun digitale vaardigheden verbeteren.

Digi-toal

Een daarvan is een bezoekje aan de stand van het project Gronings Digi-toal, een initiatief van Bureau Groninger Taal en Cultuur en het Huis van de Groninger Cultuur. ,,Wat wij doen is de streektaal documenteren, onderzoeken en onder de aandacht brengen met behulp van digitale middelen’’, zegt Goffe Jensma. Jensma is directeur van het Bureau, hoogleraar Fries en hoofd van de opleidingen minderheden & meertaligheid.

,,Als je nog iets wilt met streektalen, moet je digitaliseren’’, stelt hij overtuigd. ,,Anders sterven ze uit.’’ Aldus ontwikkelde Jensma met met collega’s onder meer een quiz en een app waarmee zowel woordenschat als uitspraak kan worden getest en opgeslagen. Ook maken de initiatiefnemers filmpjes voor op You-Tube van Groningers die dialectwoorden en -zinnen uitspreken.

Database

Jensma: ,,Neem een woord als loat : dat kun je wel op vijftien manieren uitspreken. Voor ons is het interessant om te zien waar de verschillen zitten: is dat per streek of misschien per leeftijd?’’

De verzamelde gegevens komen terecht in een grote digitale database, die er bijvoorbeeld voor moet zorgen dat wij straks niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Westerkwartiers tegen onze diepvries kunnen zeggen dat hij 5 in plaats van 7,5 graden onder nul moet vriezen.

Bezoeker Hans Kuné juicht het project van harte toe. Al had hij maar zes van de zeventien quizvragen goed. Hij lacht. ,,Ik vind het stoer dat er mensen zijn die een taal proberen te redden die op het punt staat te verdwijnen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu